Uutinen 10.2.2020

Uudet erantotiedot verkkopalvelussamme

Kompassin osoittama pohjoinen poikkeaa Suomessa vuosi vuodelta enemmän maantieteellisestä pohjoisesta. Tätä kuvaavat tuoreet erantotiedot on nyt päivitetty verkkopalveluumme.
Kuva: Pixabay

Erannoksi kutsutaan maapallon magneettikentän vaakasuoran komponentin ja maantieteellisen pohjoissuunnan välistä kulmaa. Siitä käytetään myös nimitystä magneettinen deklinaatio. Tämän kulman tietäminen on tärkeää esimerkiksi suunnistajille, sillä kompassin neula pyrkii asettumaan magneettikentän suuntaiseksi eli kohti magneettista pohjoista. Sen ero oikeasta pohjoissuunnasta on Suomessa nykyään paikasta riippuen jopa 15 astetta.

Yleiskuvan erannon suuruudesta eri puolilla Suomea saa erantokartasta, joka löytyy Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta. Karttaan on piirretty erannon tasa-arvokäyrät asteen välein. Tarkemmat tiedot sisältävän Suomen erantohilan voi ladata samalta sivulta tekstitiedostona.

Eranto on kaikkialla Suomessa positiivinen, eli magneettinen pohjoinen on maantieteellisen pohjoisen itäpuolella. Eranto kasvaa lännestä itään: pienimmillään Ahvenanmaalla se on noin 6 astetta ja suurimmillaan Inarin itäosissa noin 15 astetta.

Eranto kasvaa entistä nopeammin

Maapallon magneettikenttä muuttuu vähitellen, mikä näkyy myös erannon muuttumisena. Tätä muutosta seurataan Suomessa viikoittaisin mittauksin Ilmatieteen laitoksen ylläpitämässä Nurmijärven geofysiikan observatoriossa sekä Oulun yliopistoon kuuluvassa Sodankylän geofysiikan observatoriossa.

"Eranto kasvaa Etelä-Suomessa noin asteen viidessä vuodessa ja Lapissa noin asteen neljässä vuodessa. Muutoksen nopeus on kasvanut viimeisimpien viidentoista vuoden aikana lähes kaksinkertaiseksi siihen nähden, mitä se oli 2000-luvun alussa", sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Tiera Laitinen.

Muutoksen vuoksi Ilmatieteen laitos päivittää julkaisemansa erantokartan ja hilatiedoston vuosittain.

Viime aikoina on puhuttu paljon pohjoisen magneettinavan nopeutuneesta liikkeestä. Erannon muutos Suomessa ei suoraan johdu siitä, sillä magneettikenttä ei osoita kohti magneettista napaa. Napa on paikallinen ilmiö: kohta, jossa magneettikenttä on pystysuorassa. Magneettinavan liikkeen ja Suomen erannon kasvamisen taustalla on kuitenkin saman muutos maapallon magneettikentän muodossa.

"Se johtuu muutoksista maapallon ulkoytimessä, missä sulan kiviaineksen liike ja siihen liittyvät sähkövirrat synnyttävät magneettikenttämme", Laitinen selittää.

Eranto maastossa voi poiketa mallin kertomasta

Ilmatieteen laitoksen julkaisemat erantotiedot on laskettu matemaattisella mallilla, joka perustuu lentokoneella ja maastossa tehtyihin kartoituksiin sekä observatoriomittausten antamaan tietoon kentän aikakehityksestä. Malli antaa hyvän yleiskuvan magneettikentän vaihteluista Suomen alueella. Se ei kuitenkaan pysty kuvaamaan magneettikentän paikallisia pienialaisia vaihteluja, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi maankuoressa olevat magneettiset mineraalit. Siksi maastossa havaittu eranto voi paikallisesti poiketa mallin kertomasta.

Lisätietoja:

Eranto Suomessa

Tutkija Tiera Laitinen, Ilmatieteen laitos, puh. 050 380 3279, tiera.laitinen@fmi.fi