Uutinen 8.6.2022

Suomi 100 -satelliitti kuvasi ja tutki revontulia

Revontulialueen tutkiminen auttaa kehittämään turvallisia tietoliikenneyhteyksiä.
Kuva: Suomi100 -satelliittiprojekti / Jari Mäkinen

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden nimikkosatelliitti Suomi 100 on kiertänyt Maata 600 kilometrin korkeudessa reilun kolmen vuoden ajan. Työ on sujunut mallikkaasti. Kompakti, maitopurkin kokoinen ja reilun kilon painoinen satelliitti kantaa mukanaan kahta tutkimuslaitetta, laajakulmakameraa ja radiomittalaitetta. ”Olemme ottaneet Suomi 100:n kameralla kuvia revontulista ja tehneet ainutlaatuisia mittauksia revontulialueella. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun CubeSat-satelliitti on pystynyt tähän”, kertoo hanketta vetävä avaruustieteen- ja tekniikan professori Esa Kallio Aalto-yliopistosta. Yksi tärkeimmistä laajakuvakameralla tehtävistä toimista on juuri revontulien kuvaaminen. Revontulten kuvaaminen on piensatelliitille kuitenkin haastava tehtävä esimerkiksi satelliitin pyörimisliikkeen takia. Satelliitin kyydissä oleva radiomittalaite puolestaan havainnoi Maan pinnalta lähetettyjä sekä avaruudessa luontaisesti syntyviä radioaaltoja. Radiomittalaitteen havaintojen avulla voidaan saada lisätietoa geomagneettisista ilmiöistä ja avaruussäästä.

Revontulet kertovat Auringon aktiivisuudesta

Revontulet kertovat Auringon vaikutuksista Maan yläilmakehään. Aihe on tärkeä yhteiskunnan turvallisuuden ja toimivuuden kannalta, sillä avaruussää vaikuttaa esimerkiksi lentoliikenteeseen, satelliitteihin sekä tietoliikenne- ja sähköverkkoihin. ”Olemme pystyneet osoittamaan, että piensatelliitti pystyy tutkimaan paljon sellaista, mikä aiemmin tehtiin sata kertaa suuremmilla satelliiteilla. Tämä avaa tutkimukselle ihan uusia mahdollisuuksia”, Esa Kallio sanoo. Ilmatieteen laitos osallistui satelliitin tietokoneohjelmiston ja mittalaitteiden valmistukseen, ja on mukana satelliitin tieteellisessä tutkimusohjelmassa. "Enimmäkseen opiskelijavoimin toteutettu Suomi100 -satelliitti on toiminut avaruudessa jo kolmisen vuotta. Se on ottanut kuvia Maan pinnasta, pilvipeitteestä ja revontulista sekä tutkinut ionosfääriä miniatyrisoidulla radiotaajuusmittalaitteella. Suomi 100 on ollut hyvin pienellä investoinnilla toteutettu menestys, jonka mahdollistamiseen Ilmatieteen laitos on mielellään osallistunut", kuvaa tutkimusprofessori Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitokselta. Satelliitin uusista mittauksista tehdyt tieteelliset artikkelit ovat parhaillaan vertaisarvioitavina.

Lisätietoja:

Professori Esa Kallio, Aalto-yliopisto, p. 050 420 5857, esa.kallio@aalto.fi Tutkimusprofessori Ari-Matti Harri, Ilmatieteen laitos, p. 050 337 5623, ari-matti.harri@fmi.fi Aalto-yliopiston tiedote (8.6.2022): Suomi 100 -satelliitti teki sen, mihin aiemmin pystyivät vain paljon suuremmat: kuvasi ja tutki revontulia Vielä vertaisarvioimattomat tutkimusjulkaisut:

Suomi 100 -satelliittiprojekti on Aalto-yliopiston johtama projekti, joka on toteutettu yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Projekti sai taloudellista tukea Suomi 100 -juhlavuosihankkeesta sekä Magnus Ehrnroothin säätiöstä. Suomi 100 -satelliittihankkeen verkkosivut

Suomi100 -satelliittiSatelliittitutkimusRevontulet