Uutinen 25.11.2020

Ilmatieteen laitos ja ITM Finland selvittävät IoT-teknologian hyödyntämistä tiesään ennustamisessa

Ilmatieteen laitos ja Intelligent Traffic Management Finland Oy (ITM Finland) ovat yhteisessä tutkimushankkeessa selvittämässä parhaillaan Internet of Things (IoT) -sensoriteknologian mukanaan tuomia mahdollisuuksia parantaa tiesääennusteita. IoT voi jatkossa tarjota Suomen vaihteleviin keliolosuhteisiin entistä kattavampaa kelihavaintodataa, jota päästään hyödyntämään normaalin tieliikenteen lisäksi etenkin talvikauden kohdennetussa kunnossapidossa.
Kuva: Shutterstock.

Ilmatieteen laitoksen ja ITM Finlandin yhteisessä tutkimushankkeessa on selvitetty talvikaudella 2019-2020 mitä annettavaa kehittyvällä IoT-teknologialla on tiesään ennustamiseen. Tiesään tutkimushankkeessa on asennettu Etelä-Suomen alueelle sekä Ilmatieteen laitoksen Sodankylän testiradalle IoT-mittalaitteita, joilla mitataan muun muassa ilman lämpötilaa, ilmanpainetta ja kosteutta.

”IoT-teknologia voi mahdollistaa edullisempien hankinta- ja käyttökustannustensa puolesta nykyistä kattavamman tiesään havaintoverkon, jossa IoT-teknologiaa hyödynnetään nykyisten tiesääasemien rinnalla”, palvelupäällikkö Mikko Hammar ITM Finlandista taustoittaa.

Mittalaitteiden avulla pyritään saamaan entistä laadukkaampaa keliennustetta autoilijoiden ja teiden kunnossapidon käyttöön sekä parantamaan sitä kautta myös liikenneturvallisuutta.

”Havaintoaineistoa kerätään koko ajan ja olemme testanneet pilotissa myös erilaisia keinoja parantaa mittauslaatua. Pilotin ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2020 on tutkittu IoT-datan laatua. Vaikutusta tiesääennusteisiin päästään tutkimaan ensi keväänä, kun dataa on koossa yhdeltä kokonaiselta talvikaudelta. Tässä projektissa tutkitaan ennen kaikkea mahdollisuuksia parantaa tiesääennusteita IoT-sensoridatan avulla”, kehityspäällikkö Lasse Latva Ilmatieteen laitokselta summaa.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Lasse Latva, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 5755, lasse.latva@fmi.fi Palvelupäällikkö Mikko Hammar, ITM Finland, puh. 050 540 1547, mikko.hammar@tmfg.fi

TiesääIoTTeknologia