Uutinen 25.11.2020

Vedenkorkeuspalvelumme on uudistunut

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen vedenkorkeuspalvelu on uudistunut.

Uudistunut vedenkorkeuspalvelu on osoitteessa www.ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus. Uudistuneesta palvelusta on saatavilla ennuste- ja havaintokuvaajia merivedenkorkeuden mittausasemille, joita rannikollamme on 14 kappaletta.

Palvelussa on säilytetty kaikki tutut ominaisuudet kuten 2 vuorokauden havaintojen ja ennusteiden kuvaaja. Uutena vaihtoehtona mukana on vedenkorkeuden todennäköisyysennuste, joka ulottuu 10 vuorokauden päähän.

Koska vedenkorkeusennusteet pohjautuvat sääennusteeseen tuulesta ja ilmanpaineesta, kasvaa vedenkorkeusennusteen epävarmuus ennustepituuden kasvaessa samaan tapaan kuin sääennusteissakin. Tästä huolimatta pidemmän ennusteen toivotaan helpottavan käyttäjiä oman toimintansa suunnittelussa ja varautumaan entistä aikaisemmin vedenkorkeuden vaihteluihin.

Ennustekuvaajien lisäksi myös havaintokuvaajia on lisätty. Havaintojen päiväarvoja on mahdollista katsella 14 vuorokauden, 3 kuukauden ja 12 kuukauden jaksoissa. Havaintokuvaajien pylväsdiagrammissa esitetään vuorokauden matalin ja korkein vedenkorkeus. Merivedenkorkeushavainnot päivittyvät kuvaajaan 10 minuutin välein ja sivun alaosan taulukkoon minuutin välein. Vanhassa palvelussa vedenkorkeusarvoja esitettiin tunnin välein.

Merivedenkorkeushavaintoja on totuttuun tapaan saatavilla myös edelleen havaintojen latauspalvelusta www.ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus ja avoimesta datasta www.ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data.

Lisätiedot:

Meripalvelut, ryhmäpäällikkö Antti Kangas puh. 029 539 6497

VedenkorkeusMareografiMeripalvelut