Uutinen 6.9.2021

Ilmatieteen laitos on uusinut lentosäähavaintojärjestelmät kaikilla Suomen lentoasemilla

Ilmatieteen laitoksen vuonna 2011 käynnistämä kehityshanke päättyi syyskuun alussa, kun ILMARI AWOS -järjestelmä otettiin operatiiviseen käyttöön Seinäjoen lentoasemalla.
Kuva: Olli Hämäläinen

Tämä oli järjestyksessään 24. käyttöönotto, jonka myötä kaikilla Suomen lentoasemilla on uusittu lentosäähavaintojen mittalaitteet ja havaintojärjestelmät. ILMARI AWOS on käytössä kaikilla muilla Suomen lentoasemilla paitsi Helsinki-Vantaalla, jonne järjestelmän on toimittanut Vaisala Oyj.

”ILMARI AWOS -järjestelmä on täysin Ilmatieteen laitoksen omaa tuotantoa, ja sen kehittämiseen on osallistunut monia laitoksen asiantuntijoita eri aloilta”, sanoo toimialajohtaja Tarja Riihisaari Ilmatieteen laitokselta. Järjestelmä tuottaa paitsi havaintotietoa ilmailun tarpeisiin, myös runsaasti yleiskäyttöistä säähavaintodataa esimerkiksi tutkijoiden, Ilmatieteen laitoksen muiden palvelujen, verkkosivujen ja avoimen datan käyttäjien tarpeisiin.

Lentoasemien havaintolaitevalikoima laajeni

Käyttöönottojen myötä lentoasemien säähavaintolaitevalikoima laajentui merkittävästi. Lämpötila-, kosteus-, ilmanpaine-, tuuli-, näkyvyys- ja pilvitiedot saadaan nyt lähes kaikilta lentoasemilta vähintään kahdelta havaintolaitteelta.

Uutena lentosääsuureena järjestelmä tuottaa RVR-tietoja (Runway Visual Range), joita lentokentällä tarvitaan turvalliseen toimintaan näkyvyyden heiketessä esimerkiksi sumu-, utu- tai lumisadetilanteessa. Järjestelmään on myös liitetty jäätämisanturi, joka kertoo tarkemmin sateiden olomuodosta. Myös sääkamerat tuottavat lisäinformaatiota olosuhteista Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksen käyttöön.

Järjestelmässä hyödynnetään lisäksi Ilmatieteen laitoksella kehitettyä säätutkapohjaista CB-analyysiä ja laitoksen salamanpaikanninjärjestelmän tietoja. Näistä saadaan kohdennettua tietoa ukkospilvien sijainnista ja mahdollisista salamoista lentoasemalla tai sen välittömässä läheisyydessä.

Ensimmäinen uuden järjestelmän lentosäähavaintosanoma Ivalosta

Havaintolaitteita alettiin uusia vuonna 2013 yhteistyössä Finavia Oyj:n kanssa. Niitä tehtiin etupainotteisesti samalla, kun havaintojärjestelmän kehitystyö oli käynnissä. Uusinnat tehtiin pääsääntöisesti touko-syyskuussa, ja havaintolaitteet asennettiin vanhojen rinnalle odottamaan käyttöönottoa. Tällä hetkellä suurin osa vanhoista laitteista on jo purettu pois lentoasemilta.

Ensimmäinen ILMARI AWOS -järjestelmän tuottama lentosäähavaintosanoma eli METAR lähti ilmailun viestiverkkoon 29.5.2018 klo 13.20 Suomen aikaa Ivalon lentoasemalta. Seuraavina vuorossa olivat Kittilän ja Kuusamon lentoasemat. Vuonna 2018 ILMARI AWOS -järjestelmä otettiin käyttöön kaikkiaan seitsemällä lentoasemalla, kun syksyn aikana se otettiin käyttöön lisäksi Kajaanin, Maarianhaminan, Kokkola-Pietarsaaren ja Kemi-Tornion lentoasemilla.

Vuoden 2019 aikana vuorossa olivat Utin, Vaasan, Turun, Hallin, Jyväskylän, Oulun, Rovaniemen, Enontekiön, Porin, Kuopion, Joensuun, Savonlinnan, Tampere-Pirkkalan sekä Lappeenrannan lentoasemat ILMARI AWOS -järjestelmän osalta sekä Helsinki-Vantaan lentoasema Vaisalan AviMetin osalta. Tänä vuonna ILMARI AWOS -järjestelmä otettiin käyttöön vielä Mikkelin ja Seinäjoen lentoasemilla.

Kuva: 23. ILMARI otettiin onnistuneesti käyttöön 2.9.2021 Seinäjoen lentoasemalla. Kuvassa järjestelmästä lähtenyt ensimmäinen lentosääsanoma eli metar.

Järjestelmää kehitetään edelleen

Ilmatieteen laitoksen tavoitteena on palvella ilmailun asiakkaita mahdollisimman hyvin, kustannustehokkaasti ja automaatiota hyödyntäen.

”ILMARI AWOS -järjestelmän algoritmikehitykseen panostetaan jatkossakin, ja järjestelmää tullaan kehittämään asiakkaiden ja ilmailuyhteisön tarpeiden mukaan toimialan kansainvälinen sääntely huomioiden”, Tarja Riihisaari korostaa.

Lähivuosien kehitys keskittyy jäätävien ilmiöiden sekä näkyvyys- ja pilvitietojen parempaan automaattiseen havainnointiin.

”Tavoitteena on entisestään parantaa automaattisten lentosäähavaintojen soveltuvuutta pohjoisiin oloihimme.”

Lisätietoja:

Ilmailusää-palvelu verkossa

Tarja Riihisaari, toimialajohtaja, Havainto- ja tietojärjestelmäkeskus, puh. 050 307 7210, tarja.riihisaari@fmi.fi

Vesa Kurki, yksikön päällikkö, Havaintopalvelut, puh. 050 583 9075, vesa.kurki@fmi.fi

LentosääSäähavaintoHavaintoasemaILMARI