Kesä käynnistää ukkoskauden

Ilmojen lämmetessä ukkosia esiintyy useammin. Salamat aiheuttavat vuosittain erilaisia ongelmia myös Suomessa, joten näin alkukesästä on hyvä kerrata ukkoselta suojautumisen perusasiat. Ilmatieteen laitoksen salamanpaikantimen havainnot kertovat, että Suomessa ukkoset ja salamointi painottuvat kesään eli touko-syyskuulle. Tällä ajanjaksolla havaitaan valtaosa salamoista. ”Tänä vuonna leudon talven johdosta muutaman salaman ukkosia esiintyi jo useana tammikuun päivänä, joten tavallaan ukkoskausi alkoi jo silloin”, sanoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta. Heinäkuussa salamoi tilastojen mukaan eniten, mutta vuosissa on eroja: esimerkiksi vuonna 2019 selvästi eniten salamoi kesäkuussa. Ukkoset eivät kuitenkaan kalenterista välitä, vaan niitä esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat. ”Mahdollisimman helteinen ja kostean nihkeä sää on otollinen etenkin rajuimmille ukkosille. Usein sellaisina päivinä moni toteaakin ’ukkosta olevan ilmassa’. Viileässä säätilanteessa harvemmin esiintyy rajuja ukkosia”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Terhi Laurila toteaa. Alueellisesti eniten salamoi Keski-Pohjanmaalla, mutta tässäkin vuosivaihtelu on suurta. ”Suomen ukkosilmastolle on tyypillistä, että erittäin rajuja ukkosia voi esiintyä oikeastaan missä päin Suomea tahansa. Mutta kun lasketaan tilastot pidemmältä jaksolta, jotkin alueet erottuvat”, Laurila selittää.
Salama on vaarallinen
Monet ihastelevat ukkosia, toiset taas pelkäävät niitä. Salama on ehkäpä vaarallisin sääilmiö Suomessa, koska se tappaa joskus meilläkin, tosin nykyään paljon harvemmin kuin ennen. Viime vuosina kaikki tutkijoiden tietoon tulleet tapaukset ovat sattuneet ulkona.

”Salaman vaara piilee sen arvaamattomuudessa, koska etukäteen ei voi tietää mihin se maassa iskee. Vaikka todennäköisyys salamaniskulle on hyvin pieni, aina silloin tällöin se toteutuu jonkun kohdalla. Tärkeää on ymmärtää, että me ihmiset voimme vaikuttaa tähän todennäköisyyteen”, tutkijat huomauttavat.
Ukkosen aikana turvallisinta on hakeutua sisätiloihin ja pysyä sisälläkin loitolla esineistä, joilla on yhteys talon ulkopuolelle. Sähkölaitteet tulisi ottaa irti sähköverkosta. Myös umpimetallikorinen henkilöauto on hyvä suojapaikka.
Salamat sytyttävät myös maasto- ja metsäpaloja
Ukkonen on ainoa sääilmiö, joka aiheuttaa maasto- ja metsäpaloja. Koska ilmaston lämpenemisen myötä Suomenkin kesien ennustetaan olevan otollisempia metsäpaloille, Ilmatieteen laitos tutkii parhaillaan kuinka paljon ympäristön ominaisuudet vaikuttavat salamaniskun aiheuttaman metsäpalon syntyyn. ”Jos hyviä yhteyksiä löytyy, voimme kehittää ja tarkentaa metsäpalovaroituksiamme siten, että esimerkiksi alueelliset pelastustoimijat voivat varautua paremmin”, Antti Mäkelä sanoo. Tätä tutkimusta tukee Huoltovarmuuskeskus.
Lisätietoja:
Tutkija Terhi Laurila, Ilmatieteen laitos, terhi.laurila@fmi.fi, puh. 050 464 8812 Ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988 Ukkoset Suomessa: http://ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat Salamalta suojautuminen: http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta