Tarkempia satelliittimittauksia alailmakehän otsonista
Troposfäärissä eli ilmakehän alimmassa kerroksessa otsoni on merkittävä ilmansaaste, joten sen monitorointi on hyvin tärkeää. Aura-satelliitin kyydissä oleva hollantilais-suomalainen Ozone Monitoring Instrument (OMI) on suunniteltu ilmakehän otsonin tarkkailuun. Kokonaismäärän lisäksi se pystyy mittamaan, miten otsoni on jakautunut ilmakehän eri korkeuksille. Ilmatieteen laitoksen ja KNMI:n tutkimuksessa tavoitteena oli parantaa OMI-mittausten tarkkuutta troposfäärissä hyödyntämällä tuoreinta tietoa lähtöoletuksissa. Mittausalgoritmin herkkyyttä lähtöoletuksille testattiin muokkaamalla oletuksia hajasäteilystä, maanpinnan heijastavuudesta sekä otsonin jakautumisesta ilmakehän eri korkeuksille.
Tutkimuksessa selvisi, että lähtöoletuksia muokkaamalla pystytään havaitsemaan troposfäärin otsonia entistä tarkemmin, mutta mitatut arvot ovat edelleen hieman yliarvioituja. Tämä tarkoittaa sitä, että yliarvion syy ei ole lähtöoletuksissa vaan todennäköisesti käytetyssä säteilynkulkumallissa. Tästä tutkimuksesta saatua tietoa tullaan hyödyntämään ensi vuonna kiertoradalle laukaistavan TROPOMI-mittalaitteen mittausalgoritmin kehityksessä.
Tutkimus tehtiin yhteistyössä Alankomaiden ilmatieteen laitoksen (KNMI) kanssa ja se julkaistiin Atmospheric Measurement Techniques -lehdessä.
Lisätietoja
Erikoistutkija Tero Mielonen, puh. 050 401 8738, tero.mielonen@fmi.fi
Mielonen, T., de Haan, J. F., van Peet, J. C. A., Eremenko, M., and Veefkind, J. P.: Towards the retrieval of tropospheric ozone with the Ozone Monitoring Instrument (OMI), Atmos. Meas. Tech., 8, 671-687, doi:10.5194/amt-8-671-2015, 2015.
http://www.atmos-meas-tech.net/8/671/2015/amt-8-671-2015.html