Osa kylmän sään jaksoista voidaan ennustaa toisia paremmin jopa kolme viikkoa etukäteen

Ennustemallit ennustavat kylmän sään jaksoja Pohjois-Euraasian alueella joskus jopa kolme-neljä viikkoa etukäteen, mutta osa näin pitkistä ennusteista voivat olla epätarkkoja. Tuoreen tutkimuksen mukaan ennusteet ovat todennäköisemmin oikeita silloin, kun Skandinavian tai Pohjois-Atlantin alueella on korkeapaine ja sää Pohjois-Euraasiassa on jo kylmä. Toisaalta, kylmän sään ennusteet ovat todennäköisemmin virheellisiä silloin, kun voimakkaita konvektiopilviä, eli pilviä jotka muodostuvat nousevaan ilmamassaan, kehittyy trooppisen Intian valtameren yläpuolella.
Trooppiset ja stratosfääriset ilmiöt vaikuttavat Euroopan ennusteisiin talvella
Vaikka ennustemallit eivät usein ennusta selkeitä signaaleja kolmen tai neljän viikon pituisille ajanjaksolle, ennustemahdollisuuksia ilmenee välillä. Nämä mahdollisuudet syntyvät, kun paikalliseen säähän vaikuttavat etäiset alueet, joilla on ennustettavampia sääolosuhteita. Talvella ennustemahdollisuudet liittyvät enimmäkseen tiettyihin trooppisiin ja stratosfäärisiin ilmiöihin. Stratosfääri eli ilmakehän osa, joka sijaitsee 15–50 kilometriä maanpinnan yläpuolella, on merkittävässä roolissa näissä ennusteissa.
Tiedossa on, että kun stratosfäärinen polaaripyörre heikkenee, kylmien sääjaksojen mahdollisuus kasvaa. Tutkimuksessa kuitenkin huomattiin, että mallit ennustavat liian usein kylmän sään jaksoja heikon polaaripyörteen jälkeen, mikä johtaa virheellisiin ennusteisiin. Tämä havaittiin, kun tutkimuksessa jaoteltiin useiden edellisten talvien aikana tehtyjä kylmän sään ennusteita onnistuneisiin ja epäonnistuneisiin.
Trooppinen ilmiö nimeltään Madden-Julian-oskillaatio (MJO) voi myös vaikuttaa Euroopan säähän ja johtaa joskus kylmän sään jaksoihin. MJO on ilmiö, jolle on ominaista konvektiopilvien ja sadekehityksen itäisempi siirtyminen päiväntasaajan Intian valtamereltä kohti päiväntasaajan Tyyntämerta. Tutkijat havaitsivat, että itäisen Intian valtameren yläpuolella kehittyvät konvektiopilvet johtavat usein virheellisiin Euroopan kylmän sään ennusteisiin. Toisaalta ennusteet ovat todennäköisemmin oikeita sillon, kun nämä pilvet kehittyvät läntisen trooppisen Tyynenmeren alueella.
Tutkimuksessa tehdyt löydökset auttavat parantamaan kuukausiennusteita ja tuloksia voidaan käyttää ennustemallien parantamiseen. Tutkimus perustuu viiden eri ennustemallin ja talvikausien 1993-2020 uudelleenanalyysitietoihin.
Lisätietoja:
Tutkija Irina Statnaya, Ilmatieteen laitos, irina.statnaya@fmi.fi
Artikkeli vapaasti luettavissa osoitteessa: Factors influencing subseasonal predictability of northern Eurasian cold spells - Statnaia - Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society - Wiley Online Library
Statnaia, I. & Karpechko, A. (2024) Factors influencing subseasonal predictability of northern Eurasian cold spells. Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society, 1–21. https://doi.org/10.1002/qj.4744