Uutinen 17.6.2021

Muistatko lumelle sataneen Saharan hiekan? Uutiskirje kertoo, miten näytteitä tutkitaan nyt

Helmikuussa 2021 kansalaiset lähettivät Ilmatieteen laitokselle näytteitä lumen pinnalle kerääntyneestä Saharan hiekasta. Nyt projektin etenemisestä kerrotaan myös uutiskirjeessä. Kaikki Saharan hiekkanäytteitä lähettäneet, jotka antoivat sähköpostiosoitteensa, saavat automaattisesti ensimmäisen uutiskirjeen kesäkuun aikana. Muut myös kiinnostuneet voivat tilata uutiskirjeen sähköpostiinsa saadakseen tuoreimmat tiedot projektista.
Hiekkadyynejä Saharassa. Kuva: Adobe Stock.

Helmikuun 23. päivä 2021 Suomen lumihangille laskeutui paikoin näkyvä kerros Saharan hiekkaa. Hiekkapöly oli kulkeutunut yläilmakehässä tuhansia kilometrejä ja satoi Suomessa lumen mukana maahan. Ilmiö herätti paljon kiinnostusta, sillä hiekkapölyä ei havaita lumen pinnalla tällä tavoin kovinkaan usein. Ilmatieteen laitos pyysi ihmisiä keräämään näytteitä hiekkapölyn värjäämästä lumesta ja lähettämään ne tutkittavaksi.

Monet näytteen lähettäneet pyysivät tutkijoita kertomaan myöhemmin, mitä näytteistä löytyy, mihin niitä käytetään ja miten työ etenee. Toiveisiin on nyt vastattu ja Saharan hiekkaa -hankkeen tutkijat alkavat julkaista uutiskirjettä niille, jotka ovat kiinnostuneita seuraamaan näytteiden matkaa laboratoriotutkimuksissa. Suomeksi ja englanniksi julkaistavalla uutiskirjeellä on tarkoitus tuoda projektin etenemisestä kertovat päivitykset helposti kaikkien saataville.

Uutiskirje julkaistaan noin neljästi vuodessa ja siinä kerrotaan projektin tuoreimmat kuulumiset ja tulokset. “Ensimmäisessä numerossa kiitämme kaikkia, jotka ottivat osaa projektiin lähettämällä näytteitä sekä paljastetaan vastaanotettujen kirjeiden kokonaismäärä”, kertoo vanhempi tutkija Outi Meinander Ilmatieteen laitokselta. Uutiskirjeessä kerrotaan myös, ketkä tällä hetkellä työskentelevät projektin parissa sekä millaisia analyysejä Saharan hiekkaa sisältäville näytteille on suunnitteilla.

Saharan hiekkaa -tiimin ytimen muodostavan Ilmatieteen laitokselta muun muassa johtava tutkija, professori Ari Laaksonen, Ana Alvarez Piedehierro, harjoittelija Enna Heikkinen, André Welti ja Outi Meinander. Yhteistyökumppaneina on tutkijoita Ilmatieteen laitokselta, LUOMUS:lta ja Helsingin Yliopistolta, jotka työskentelevät tiiviissä yhteistyössä ydintiimin kanssa.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet, jotka lähettivät hiekkanäytteitä ja antoivat sähköpostiosoitteensa, saavat uutiskirjeet automaattisesti. Kaikki halukkaat voivat myös tilata uutiskirjeen sähköpostiinsa täältä.

Lisätietoja:

Vanhempi tutkija Outi Meinander, outi.meinander@fmi.fi

Postdoc-tutkija Ana Álvarez Piedehierro, ana.alvarez.piedehierro@fmi.fi (englanniksi ja espanjaksi)

TutkimusKansalaistiedeSaharan hiekka