Uutinen 31.5.2023

WMO:n kongressissa osoitettiin tukea Ukrainan sääpalvelulle

Oikea-aikaisen ja täsmällisen sää- ja ennakkovaroitustiedon merkitys Ukrainassa on nyt entistä tärkeämpää.

Venäjän aloittama ja ylläpitämä hyökkäyssota on tuhonnut suuren osan Ukrainan säähavaintoinfrastruktuurista. Lisäksi vallitsevat olosuhteet rajoittavat Ukrainan mahdollisuuksia tuottaa hydrometeorologisia palveluita niitä eniten tarvitseville. Erityisesti Ukrainan kansallinen pelastusviranomainen kuitenkin tarvitsee luotettavaa sää- ja ennakkovaroitustietoa suojatessaan siviilien elämää ja pelastaessaan ihmisiä.

Suomen Ilmatieteen laitos ja Ukrainan hydrometeorologinen keskus UHMC järjestivät Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n kongressin yhteydessä sivutapahtuman tiistaina 30. toukokuuta. Tilaisuuden tavoitteena oli vahvistaa Ukrainan ja sen kansainvälisten kumppanien välistä yhteistyötä, jotta UHMC kykenee paremmin tuottamaan luotettavaa ja oikea-aikaista sää-, ilmasto- ja ennakkovaroitustietoa.

Tilaisuuden avasivat Ukrainan ja Suomen suurlähettilähettiläät Yevheniia Filipenko ja Kirsti Kauppi. Maailman ilmatieteen järjestö WMO, Eurooppalainen yhteistyöverkko EUMETNET ja Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF julkistivat juuri aloittamansa yhteistyön ja tuen Ukrainan hydrometeorologiselle keskukselle. Sekä WMO että ECMWF antavat tuottamaansa sääennustetietoa UHMC:n käyttöön reaaliaikaisesti ja ilman kuluja. EUMETNET-yhteisö on toivottanut UHMC:n tervetulleeksi Euroopan laajuiseen Meteo Alarm -ohjelmaan, jossa vaihdetaan sää- ja ennakkovaroitustietoa.

Ilmatieteen laitoksen työ rakensi pohjaa laajemmalle kansainväliselle tuelle

UHMC on kehittänyt sää-, ilmasto- ja ennakkovaroituspalveluitaan Suomen Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ulkoministeriön tuella tammikuusta 2022 lähtien. WMO:n kongressissa järjestetty Ukraina-tilaisuus korosti tämän työn merkitystä.

"Tilaisuus toi esiin sääpalveluiden kansainvälisen yhteisön vahvan tuen Ukrainan sisarlaitoksellemme. Ilmatieteen laitoksen yhteistyö UHMC:n kanssa on luonut tarvittavan pohjan, jotta ukrainalaiset pystyvät hyödyntämään tilaisuudessa julkaistuja lahjoituksia ja yhteistyökuvioita", sanoo Harri Pietarila, Ilmatieteen laitoksen Asiantuntijapalveluiden päällikkö.

Kansainvälinen sääpalveluiden yhteisö kokoontuu parhaillaan Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n 19. kongressissa Sveitsin Genevessä 22.5.‒2.6.2023. Kongressiin osallistuvat kaikki WMO:n jäsenvaltiot.

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Jussi Kaurola (vas.), Suomen suurlähettiläs Kirsti Kauppi, Ukrainan suurlähettiläs Yevheniia Filipenko ja UHMC:n pääjohtaja Mykola Kulbida Sveitsin Genevessä 30.5.2023.

Lisätietoja:

Sääpalvelujen yhteistyö etenee ‒ uusi säävaroituspalvelu käyttöön Ukrainassa syksyllä

Projektipäällikkö Anne Hirsikko, Ilmatieteen laitos, puh. 050 468 6753, anne.hirsikko@fmi.fi

UkrainaKehityshankeMeteorologiaWMOKansainvälisyys