Tiedote 9.5.2023

Sääpalvelujen yhteistyö etenee ‒ uusi säävaroituspalvelu käyttöön Ukrainassa syksyllä

Ilmatieteen laitoksen kehittämä säävaroitustyökalu SmartMet Alert on otettu testikäyttöön Ukrainassa. Kansainvälinen yhteistyö säätiedon vaihdossa on tärkeää, koska sää ei tunne rajoja.
Kuva: Anton Tkachenko.

Ilmatieteen laitos ja Ukrainan hydrometeorologinen keskus (UHMC) aloittivat Ukrainan sääpalveluiden nykyaikaistamisen tammikuussa 2022. Hankkeessa on saavutettu suuria edistysaskeleita sää- ja varoituspalvelutuotannon nykyaikaistamisessa ja automatisoinnissa.

Ilmatieteen laitoksen käyttämä ja kehittämä, avoimen lähdekoodin säävaroitustyökalu SmartMet Alert on nyt otettu operatiiviseen testikäyttöön Ukrainassa.

”Testijakson jälkeen, ensi syksynä, UHMC saa toimittaa varoituksia eurooppalaiseen Meteo Alarm -järjestelmään. Se on todella iso edistysaskel sisarlaitoksellemme”, iloitsee projektipäällikkö Anne Hirsikko Ilmatieteen laitokselta.

Meteo Alarm on eurooppalaisten sääpalveluiden yhteinen verkkoportaali, jossa varoitetaan äärimmäisistä sääilmiöistä. Yhteistyö säätiedon vaihdossa on tärkeää, koska sää ja sen ääri-ilmiöt eivät tunne maiden rajoja.

Koulutuksia Suomessa ja etänä

Venäjän aloittaman ja ylläpitämän hyökkäyssodan takia Ilmatieteen laitoksen ja Ukrainan sisarlaitoksen hanketta on edistetty pääsääntöisesti koulutuksilla Suomessa ja etäyhteyksien avulla. Koulutuksen saaneet UHMC:n meteorologit ja muut asiantuntijat ovat itsenäisesti kouluttaneet ukrainalaisia kollegoitaan mm. käyttämään säävaroitustyökalua. Koulutustuloksia on arvoitu samoin periaattein kuin Ilmatieteen laitoksen omien asiantuntijoiden osaamista.

Huhti-toukokuun vaihteessa Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat perehdyttivät UHMC:n tietotekniikan asiantuntijoita Helsingin Kumpulassa. Heitä koulutettiin asentamaan ja ylläpitämään Ilmatieteen laitoksen kehittämää, avoimeen lähdekoodiin perustuvaa meteorologin SmartMet-työkalua. SmartMet on Ilmatieteen laitoksen meteorologien keskeisin työssään käyttämä työkalu, jonka avulla he tuottavat yhteiskuntamme sääpalveluita.

Vallitsevissa olosuhteissa ukrainalaiset asentavat SmartMet-työkalun itsenäisesti Ilmatieteen laitoksen etätuen avulla.

”UHMC:n asiantutijat ottavat huomattavaa vastuuta hankkeen eteenpäin viemisestä, mikä vahvistaa jatkuvuutta ja kestävien tulosten saavuttamista”, toteaa ryhmäpäällikkö Matti Eerikäinen.

Suomen ulkoministeriö rahoittaa nelivuotisen meteorologian alan yhteistyöhankkeen Ukrainassa.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen kansainväliset asiantuntijapalvelut

Projektipäällikkö Anne Hirsikko, Ilmatieteen laitos, puh. 050 468 6753, anne.hirsikko@fmi.fi

Ukrainan hydrometeorologisen keskuksen asiantuntijoita suomalaisten kollegojen kanssa Ilmatieteen laitoksella Kumpulassa toukokuussa 2023. Kuva: Kati Johansson.

UkrainaKehityshankeMeteorologiaSääKansainvälisyys