Uutinen 8.6.2021

Mittauskampanjassa tutkitaan auringon ultraviolettisäteilyn vaikutusta virusten leviämiseen ja tartuttavuuteen

Virusepidemioiden kausiluonteisuuden syy on edelleen tuntematon. Sodankylässä meneillään olevassa mittauskampanjassa tutkitaan erityisesti auringon ultraviolettisäteilyn vaikutusta viruksiin.
Kuva: Kaisa Lakkala

Ulkoilmassa tapahtuvassa mittauskampanjassa pyritään löytämään uutta tietoa virusten leviämisestä ulkoilmassa ja virusepidemioiden kausiluonteisuuteen vaikuttavista syistä. ”Etsimme vastauksia kysymykseen, miksi virusepidemiat tuntuvat lieventyvän kesäisin ja ilmestyvän takaisin syksyn ja talven tullen. Tutkimuksesta saatavat tulokset lisäävät ymmärrystä virusten leviämisestä ulkoilmassa sekä niiden ominaisuuksista bioaerosoleina”, kertoo Nina Atanasova Ilmatieteen laitokselta. Sen lisäksi, että virukset vaikuttavat ihmisten terveyteen, ne edustavat suurta osaa luonnon monimuotoisuudesta ja muuttuvassa ilmastossa tämän tärkeys korostuu.

Tutkimuksessa tarkastellaan erityisesti auringon ultraviolettisäteilyn (UV-säteilyn) vaikutusta virusten tartuntakykyyn. Nykyään on hyvin tiedossa, että UV-säteilyn lyhyet aallonpituudet heikentävät viruksia. Näitä aallonpituuksia ei kuitenkaan saavu auringosta maanpinnalle, sillä Maan otsonikerros suojaa näiltä vaarallisimmilta lyhyiltä UV-aallonpituuksilta. Mittauskampanjassa tutkitaan, voiko UV-säteily vaikuttaa viruksiin maanpinnalle saapuvilla aallonpituuksilla Suomen leveysasteilla. Koejärjestelyihin kuuluvat sekä virusten ja bakteerisolujen UV-altistukset että simuloidut leviämiskokeet vaarattomilla viruksilla ulkoilmassa. Tutkimustulokset julkaistaan kansainvälisesti vertaisarvioidussa tieteellisessä lehdessä ja ne tulevat myös osaksi väitöskirjatyötä.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Svetlana Sofieva tutkii mittalaitetta, jolla kenttäkokeita tehdään.
Ilmatieteen laitoksen tutkija Svetlana Sofieva aloittelemassa mittauksia Sodankylän mittaustasanteella. Kuva: Kaisa Lakkala.

Kahden viikon mittainen intensiivinen mittauskampanja on parhaillaan menossa Ilmatieteen laitoksen Arktisessa avaruuskeskuksessa Sodankylässä. Kampanja päättyy 11. kesäkuuta 2021. Mittausprojekti toteutetaan Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston välisenä yhteistyönä osana MATINE-hanketta, ja sitä rahoitetaan myös Suomen Akatemian COVID-19 -erityisrahoituksella. Lisäksi kampanjassa testataan Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskus INARin tutkijoiden kehittämiä aerosolikeräimiä tulevaa Etelämantereen mittauskampanjaa varten.

Lisätietoja:

Dosentti Nina Atanasova, nina.atanasova@fmi.fi, 050 3734855 (virusten ilmanvarainen leviäminen)

Tutkija Kaisa Lakkala, kaisa.lakkala@fmi.fi, 040 7476792 (UV-säteily)

TutkimusUV-säteilyIlmaleviäminen