Hyvin huollettu säätutka on harvoin rikki
Tutkan tuottamien kuvien virta katkeaa yleisimmin sähkönsyötön tai tietoliikenteen vikatilanteiden takia. Tutkat seuraavat säätä tunnista toiseen, päivästä toiseen. Euroopan säätutkilta saadaan kuvia tyypillisesti vähintään 95 % ajasta. Suomen tutkaverkosto on kansainvälistä huippuluokkaa, toimintavarmuus on yleensä yli 99 %, jolloin tutka on poissa käytöstä alle 90 tuntia vuodessa.
Kun tutkakuvien saapuminen lakkaa, yleisimmät syyt ovat sähkönsyöttö ja tietoliikenne tutkalta paikalliselle ilmatieteen laitokselle. Itse tutkalaitteiston useimmin rikkoutuvia osia ovat lähetin ja antennijalustan elektroniikka. Pisimmät katkot taas johtuvat siitä, että odotetaan varaosien saapumista säätutkalle, joka saattaa olla kaukana kaupungeista ja hankalien liikenneyhteyksien päässä. Katkosten syiden ja huoltotoimien analyysistä on hyötyä, kun suunnitellaan uusia tutkajärjestelmiä, etenkin kehitysmaissa, missä ei ole kokemusta tällaisista hankkeista.
"Jotta laitteistot pysyvät kunnossa, niitä huolletaan säännöllisesti ja tarkkaillaan jatkuvasti. Aikaisemmin tutka-asemilla oli jatkuvasti henkilökuntaa, nykyisin seurantaa tehdään pääosin etäkäyttölaitteilla. Katkot ovat lyhentyneet myös sen takia, että sähkökatkon jälkeen teknikon ei tarvitse enää matkustaa käynnistämään tutkaa paikan päältä", kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Elena Saltikoff.
Maailmanpankki ja muut avustusjärjestöt rahoittavat säähavaintolaitteistojen hankintaa maissa, joissa sääilmiöt vaarantavat ihmishenkiä. Näissä hankkeissa on tärkeää ottaa huomioon tulevat huolto-, valvonta- ja käyttökustannukset ja osaavan henkilöstön koulutus, sillä on sääli, jos köyhissä maissa investoidaan kalliisiin laitteisiin, jotka seisovat käyttämättöminä huollon puutteessa.
Lisätietoja:
Tutkija, FT Elena Saltikoff, puh. 029 539 3614, elena.saltikoff@fmi.fiTutkija, DI Mikko Kurri, puh. 029 539 5759, mikko.kurri@fmi.fi
Saltikoff, E., M. Kurri, H. Leijnse, S. Barbosa, and K. Stiansen, 2017: Maintenance keeps radars running. Bull. Amer. Meteor. Soc. doi:10.1175/BAMS-D-16-0095.1, in press
http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/BAMS-D-16-0095.1