Uutinen 27.11.2020

Australian metsäpalot havaittiin kohonneina ilmakehän hiukkaspitoisuuksina Etelämantereella saakka

Joulukuussa 2019 Australiaa koettelivat harvinaisen voimakkaat metsäpalot. Juuri julkaistu tutkimus vahvistaa, että Etelämantereen niemimaalla Marambion tutkimusasemalla tehtävissä mittauksissa havaittiin näistä paloista lähtöisin olleita aerosolihiukkasia. Hiukkaset olivat matkanneet tuhansia kilometrejä Tyynen valtameren halki ja vaikuttivat mahdollisesti viikkoja Etelämantereen yllä.
Kuva: Shutterstock

Etelämanner on maailman kylmin ja eristynein paikka, mutta sekään ei ole suojassa globaalilta muutokselta. Etelämanner vuorovaikuttaa muun maapallon kanssa ilma- ja merivirtojen välityksellä. Tutkimuksen tulokset auttavat arvioimaan Etelämantereen alttiutta erilaisille päästöille, mutta myös ymmärtämään päästöjen kulkeutumista ja globaaleja vaikutuksia.

Etelämantereella mitataan tyypillisesti hyvin pieniä hiukkaspitoisuuksia ja suurin osa hiukkasista on peräisin mannerta ympäröivältä merialueelta. Satunnaisesti alueen pitoisuudet voivat kohota luonnollisten tai ihmistoimintaan liittyvän toiminnan seurauksena. Yhtä tällaista tapahtumaa todistettiin tammikuussa 2020, kun Australian metsäpaloista peräisin olevat hiukkaset saapuivat Etelämantereen niemimaalle 13 kilometrin korkeudella. Ne vaikuttivat kohonneina pitoisuuksina alueella useita viikkoja.

Ympärivuotiset hiukkasmittaukset Marambiossa auttavat selvittämään hiukkasten alkuperää ja muuntumista

Metsäpalosta kulkeutuneet hiukkaset havaittiin sekä satelliittimittauksissa että Argentiinan Marambion tutkimusasemalla tehdyissä mittauksissa. Mittaukset ovat osa Suomen ja Argentiinan Ilmatieteen laitosten yhteistyössä toteuttamaa kattavaa Etelämantereen hiukkasten ja kaasujen maanpinta- ja kaukokartoitustutkimusta, johon Valladolidin Yliopisto osallistuu tässä tutkimuksessa hyödynnetyllä AOD-mittauksella.

Tutkimuksessa selvitettiin hiukkasten kulkeutumisreittien ja hiukkaspitoisuuksien lisäksi myös metsäpalohiukkasten ominaisuuksien muuntumista pitkän kulkeutumisen aikana ja siihen osallistui tutkijoita Argentiinasta, Australiasta, Espanjasta ja Suomesta.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Eija Asmi, eija.asmi@fmi.fi, 050 3906638

González, R.; Toledano, C.; Román, R.; Mateos, D.; Asmi, E.; Rodríguez, E.; Lau, I.C.; Ferrara, J.; D’Elia, R.; Antuña-Sánchez, J.C.; Cachorro, V.E.; Calle, A.; de Frutos, Á.M. Characterization of Stratospheric Smoke Particles over the Antarctica by Remote Sensing Instruments. Remote Sens. 2020, 12, 3769. https://doi.org/10.3390/rs12223769

Linkki julkaisuun: https://www.mdpi.com/2072-4292/12/22/3769

TiedeuutinenAustralian metsäpaloPienhiukkanenPienhiukkaspitoisuusEtelämanner