Marsin tuuliolosuhteita tutkittiin kadonneen laskeutujan avulla

Beagle 2 oli Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Mars Express -luotaimen kyydissä vuonna 2003 ollut laskeutuja. Yhteys laskeutujaan kuitenkin menetettiin epäonnistuneen laskeutumisen jälkeen ja se julistettiin kadonneeksi. Noin kymmenen vuotta myöhemmin Beagle 2 tunnistettiin Marsin pinnalla kiertoradalta otetuista kuvista.
Laskeutujan ja sen laskuvarjon ja lämpösuojan putoamisreittejä rekonstruoimalla tutkijat pystyivät arvioimaan laskeutumishetken tuulten suunnan ja voimakkuuden. Tutkimuksen perusteella tuulet eivät todennäköisesti haitanneet laskeutumista merkittävästi, mutta havainnot antavat arvokasta tietoa Marsin kaasukehän kiertoliikkeistä.
Marsissa, kuten Maassakin, kaasukehän kiertoliikkeet vaikuttavat lämmön, kosteuden ja muiden kaasukehän komponenttien jakautumiseen. Tietoa saadaan muun muassa Nasan Curiosity- ja Perseverance-mönkijöiden mittalaitteista, joiden joukossa on myös Ilmatieteen laitoksen toimittamia paine- ja kosteusantureita. Koska tuulimittauksia on vaikea tehdä Marsissa, tutkijat käyttävät myös epäsuoria menetelmiä – kuten tässä tapauksessa laskeutumisen visuaalista analysointia.
Tulokset tukevat Mars-laskeutujien havaintoja ja auttavat kaasukehämallien tarkentamisessa.
Lisätietoa
Erikoistutkija Mark Paton, puh. 050 430 2984, mark.paton@fmi.fi
Tutkimusjulkaisu: M.D. Paton, P.M. Grindrod, T. Bertrand, J.M. Davis, A.-M. Harri, H. Savijärvi, and C. Segonne (2025). Inferred wind and surface conditions during the descent and landing of Beagle 2 on Mars. Icarus, 441, 116728.