Kuivat kesät vahingoittavat tammia Etelä-Suomessa
Vantaan Tammistossa tehdyissä tutkimuksessa selvisi, että alueella kuolleet ja taantuvat tammet olivat lopettaneet kasvun kokonaan tai lähes kokonaan vuosina 2005–2007. Tämä johtunee edeltäneestä noin kymmenen vuoden jaksosta, johon osuu useita erittäin vähäsateisia kesiä. Monilla kuolleilla ja taantuvilla tammilla ilmeni kasvun heikkenemistä jo 1990-luvulla. Terveillä puilla kasvu oli tasaisempaa ja ne osoittivat suurempaa kestävyyttä ilmaston vaihteluille.
Vantaan Tammistossa kasvavista noin kaksisataa vuotta vanhoista tammista kairattiin näytteitä tutkimuksia varten vuonna 2008. Ilmatieteen laitos tuotti tutkimukseen ilmastotilastoja. Kairauksista määritettiin vuosilustojen paksuus sekä kevät- ja kesäpuun osuus luston leveydestä. Puut, joista näytteitä otettiin, jaettiin kolmeen luokkaan elinvoimaisuuden mukaan: terveet, taantuvat ja kuolleet puut. Alueen tammet kasvavat ohuessa maaperässä ja osa puista on kuollut tai niiden kasvu on taantunut.
Lustotietojen, maaperän paksuuden sekä lämpötilan ja sademäärän kuukausiarvojen korrelaatioiden analyysi kertoo puun kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Kesä- ja heinäkuun sademäärillä on positiivinen korrelaatio luston paksuuskasvun kanssa. Tämä näkyy erityisesti luston kesäpuun ja vuosiluston leveyksissä. Kevätpuun lustonleveyteen sen sijaan vaikuttivat kuluvan kevään ja kesän lämpötilat. Lisäksi kevätpuun kasvu riippui edellisen vuoden kesäpuun kasvusta. Maaperän paksuuden vaihtelut eivät selittäneet puiden elinvoimaisuusluokkia tai kasvun vaihteluita.
Tutkimus on julkaistu Geochronometria -lehdessä.
Lisätietoja:
Ryhmäpäällikkö Heikki Tuomenvirta, puh. 050 574 6824, heikki.tuomenvirta@fmi.fi
Sohar K., Helama S., Läänelaid A., Raisio J., Tuomenvirta H., 2013: Oak Decline in a Southern Finnish Forest as Affected by a Drought Sequence. Geochronometria, (online first) DOI: 10.2478/s13386-013-0137-2http://link.springer.com/article/10.2478/s13386-013-0137-2