Satelliittiaineistojen kehitykseen halutaan satsata voimallisesti
Projektit ovat osa EUMETSATin maajärjestelmää. Projekteissa kehitetään erilaisia tuotteita, jotka perustuvat satelliittimittauksiin. Kaikki mittaukset vastaavat joko ilmastollisiin, meteorologisiin tai hydrologisiin tarpeisiin. – Projekteissa tuotetaan mittaustietoa ja palveluita, jotka koskevat ilmakehän kemiaa, pinta-albedoa ja lumipeitettä. Yhteistä kaikille projekteille on se, että kehitystyö kattaa koko ketjun algoritmien kehityksestä aina lopullisiin tuotteisiin, jakeluun ja käyttäjien koulutukseen saakka.
Ilmatieteen laitos on mukana kolmessa SAF-projektissa
–Ilmatieteen laitoksen rooli on suurin ilmakehän kemiaan keskittyvässä O3M SAF projektissa, toteaa vanhempi tutkija Seppo Hassinen. Ilmatieteen laitos koordinoi koko projektia ja lisäksi vastaa toisesta tuotearkistosta, sekä UV-tuotteista. – Mainitsemisen arvoista tässä on, että tietoa ilmakehän kemiasta tuottaa kolme samanlaista instrumenttia kattaen viisitoista vuotta 2007 - 2022, Hassinen tähdentää.
Ilmastoon keskittyvässä SAFissa Ilmatieteen laitos on vastuussa globaalin pinta-albedotuotteen ilmastollisen aikasarjan kehittämisestä. Ilmatieteen laitos on jo saanut valmiiksi ensimmäisen globaalia pinta-albedoa koskevan aikasarjan viimeisten n. 30 vuoden ajalta, vuosilta 1982 - 2009.
– Erityisesti lumen ja jään albedolla on suuri merkitys tutkittaessa esimerkiksi arktista aluetta. Vastaavaa yhtä pitkää globaalia aikasarjaa ei ole olemassa missään muualla. Kolmekymmentä vuotta on jo sen verran pitkä aika, että päätelmien tekeminen ilmaston muuttumisesta on realistista, erikoistutkija Terhikki Manninen toteaa.
Hydro-SAF:ssa Ilmatieteen laitos yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa kehittää ja prosessoi lumen peittävyyteen, kosteuteen ja vesiarvoon liittyviä tuotteita. – Ainutlaatuista tässä projektissa on erilaisten lumituotteiden tuottaminen hydrologien käyttöön reaaliajassa, mikä on hyödyllistä esimerkiksi akuuteissa tulvatilanteissa. Vastaavaa tuotetta ei ole tällä hetkellä käytössä muualla maailmassa, tutkija Matias Takala mainitsee.
EUMETSAT rahoittaa projektien kehitystyön kustannuksista 50 % ja operatiivisesta prosessoinnista 75 %. Loput maksetaan osallistujamaiden kansallisella rahoituksella.
Lisätietoja:
Vanhempi tutkija Seppo Hassinen, puh. 029 539 4675, seppo.hassinen@fmi.fi
Tutkija Matias Takala, puh. 029 539 2712, matias.takala@fmi.fi
Ryhmäpäällikkö, erikoistutkija Terhikki Manninen, puh. 029 539 4159, terhikki.manninen@fmi.fi