Tiedote 1.6.2023

Toukokuun puoliväli oli kesäisen lämmin, kuun loppua kohden sää viileni

Suuressa osassa maata toukokuun keskilämpötila oli lähellä tavanomaista tai hieman sitä korkeampi. Sateita saatiin monin paikoin tavallista vähemmän. Koko kevät oli sekä lämpötilan että sateiden osalta lähellä tavanomaista.
Kuva: Anni Simola.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata tavanomainen tai tavanomaista korkeampi. Pohjois-Lapissa keskilämpötila oli 5‒7 asteen tuntumassa, Keski- ja Etelä-Lapissa 7‒9 asteen paikkeilla ja muualla maassa 9‒11 asteen tuntumassa. Itä-Lapissa oli harvinaisen lämmintä.

Kuukauden alussa lämpötilat olivat ajankohtaan nähden viileitä. Tämän jälkeen suurimman osan kuukaudesta oli tavanomaista lämpimämpää: kesäisiä, yli 20 asteen päivälämpötiloja esiintyi maan etelä- ja keskiosassa noin kymmenen päivää, pohjoisessa noin viisi päivää. Kuukauden lopussa lämpötilat taas viilenivät.

Kuukauden ylin lämpötila, 25,1 astetta, mitattiin toukokuun 22. päivänä Kankaanpään Niinisalon lentokentän ja 24. päivänä Hattulan Lepaan havaintoasemilla. Nämä olivat myös toukokuun ainoat hellelukemat. Kuukauden alin lämpötila, -13,4 astetta, mitattiin toukokuun 3. päivänä Enontekiön Näkkälän havaintoasemalla.

Aurinko paistoi toukokuussa paikoin poikkeuksellisen paljon

Toukokuu oli sademäärältään monin paikoin tavanomainen tai tavanomaista vähäsateisempi. Sallassa satoi jopa harvinaisen vähän. Pohjois-Lapissa sen sijaan sadetta tuli paikoin tavanomaista enemmän, Utsjoella jopa harvinaisen paljon.

Eniten sadetta saatiin kuukauden aikana Inarin Kirakkajärven havaintoasemalla, 61 millimetriä. Kittilän Puljussa mitattiin toukokuun 17. päivänä suurin vuorokausisademäärä, 39,7 millimetriä. Vähiten sadetta kuukauden aikana kertyi Kotka Rankin havaintoasemalla, 12,8 millimetriä.

Kuukauden keskivaiheilla lunta oli maan pohjoisosan havaintoasemilla vielä useita kymmeniä senttimetrejä, mutta toukokuun loppuun mennessä lumi oli sulanut pois kaikilta Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta.

Maasalaman iskuja oli toukokuun aikana yhteensä noin 2 700 kappaletta, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosien 1960–2021 keskiarvo, noin 8 000 kappaletta.

Auringonpaistetunteja toukokuussa oli laajalti tavanomaista enemmän, lounaassa paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Kevään keskilämpötilat ja sademäärät olivat ajankohtaan nähden tyypilliset

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan koko kevään eli maalis-toukokuun keskilämpötila vaihteli maan etelärannikon noin viidestä plusasteesta Käsivarren Lapin noin neljään pakkasasteeseen. Keskilämpötila oli koko maassa lähellä tavanomaisia arvoja, maan eteläosissa oli hieman tavanomaista lämpimämpää.

Suuressa osassa maata kevät oli sateiltaan tavanomainen tai hieman tavanomaista sateisempi. Etelä- ja Keski-Lapissa oli paikoin tavanomaista vähäsateisempaa. Kevään aikana satoi eniten Puolanka Kotilan havaintoasemalla, 161,8 millimetriä. Vähiten satoi Pellon Kirkonkylän havaintoasemalla, 60,2 millimetriä.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Toukokuun säätilastoja

Tutki menneitä säätilastoja Havaintojen lataus -palvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääIlmastoIlmastotilastoToukokuuKevät