Tiedote 21.6.2021

Lähipäivinä odotettavissa ukkosia eri puolilla maata

Ukkosiin liittyy paikoin voimakkaita puuskia ja rankkasadetta.
Kuva: Anne Saarinen

Suomessa vallitsee lämmin ja kostea ilmavirtaus, ja ukkosia voi esiintyä tällä viikolla eri puolilla maata. Tänään maanantaina iltapäivän ja alkuillan aikana etenkin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa esiintyy voimakkaita ukkosia. Tiistaina ukkosia esiintyy Pohjanmaalta Koillismaalle yltävällä alueella. Keskiviikkona ukkosille otollinen alue siirtyy maan itäosaan ja Kainuuseen. Ukkosiin liittyy paikoin voimakkaita puuskia ja rankkasadetta, suuria rakeitakin voi esiintyä. Salamamäärät kohoavat myös suuriksi. Sähkökatkot ovat mahdollisia haja-asutusalueella ja taajamissa rankkasade voi aiheuttaa taajamatulvia.

Helle jatkuu etelässä juhannukseen asti

Maan etelä- ja keskiosissa ilma on tukalan helteistä viikon alussa. Lämpötilat kohoavat monin paikoin 30 asteen yläpuolelle ja lähiyöt ovat etelässä ja idässä paikoin trooppisen lämpimiä, eli lämpötila ei laske alle 20 asteen. ”Lämpimin päivä on tiistai, ja tällöin voi rikkoutua kesäkuun kaikkien aikojen lämpötilaennätys 33,8 astetta”, sanoo päivystävä meteorologi Kaisa Solin. Kuumin ilmamassa väistyy keskiviikkona, mutta tukala sää jatkuu etelässä juhannukseen asti. Lapissa on selvästi muuta maata viileämpää.

Helteiden myötä maasto on kuivunut etelä- ja keskiosissa maata ja kuivuu yhä helteiden jatkuessa. Erityisesti maan etelä- ja itäosassa jopa merkittävien metsäpalojen riski kasvaa juhannusta kohden.

Lisätietoja

Voimassa olevat varoitukset Ukkospuuskat Äärilämpötilojen terveysvaikutuksia Metsäpalovaroitukset Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)