Tiedote 9.2.2001

Tiedote - Merisäätiedot ovat tärkeä osa veneilyturvallisuutta

Ilmatieteen laitos muistuttaa veneilijöitä Messukeskuksessa Helsingissä viikon vaihteessa alkavan kansainvälisen venenäyttelyn aikana siitä, että merisäätiedot ovat tärkeä osa veneilyturvallisuutta. Veneilijät saavat Ilmatieteen laitoksesta viralliset voimassa olevat sää- ja tuulivaroitukset sekä ympäri vuorokauden valvottua säätietoa. Sään muutoksien ennakoiminen lisää turvallisuutta vesillä liikkuessa ja helpottaa matkan suunnittelua. Merisäätiedotukset ovat Ilmatieteenlaitoksen yleisölle suunnattua turvallisuuspalvelua.

Merisääennusteessa kerrotaan tuulen suunnan ja nopeuden kehittyminen, näkyvyys ja ilmiö, joka aiheuttaa näkyvyyden huonontumisen. Näitä ilmiöitä ovat sumu, utu, voimakas vesi-, räntä- tai lumisade. Etenkin kesällä, kun ennusteissa mainitaan ukkospuuskista, voi esiintyä voimakkaita ukkoskuuroja ja puuskaista tuulta kuuropilvialueella kohdalla. Talvella jään kertyminen rakenteisiin on vaaraksi aluksille. Jäätä voi kertyä rakenteisiin, kun tuuli on kovaa, ilma kylmää ja vedenpintalämpötila lähellä nollaa. Sumu, räntäsade ja merestä nousevat pärskeet lisäävät rakenteisiin kertyvää jäätä.

Merisäätiedotukseen sisältyy tuulivaroitus ja talvella jään kertymisvaroitus, sääkatsaus ja ennuste tuulesta ja näkyvyydestä sekä tietoja vallitsevasta säästä. Ensin tiedotuksessa tulevat varoitukset sitten katsaus ja lopuksi ennusteet.

Kovan tuulen varoitus annetaan, kun kymmenen minuutin keskituulen arvioidaan olevan 14 m/s tai enemmän ja myrskyvaroitus, kun vastaava arvo on 21 m/s. Toukokuun alusta lokakuun loppuun annetaan huomautus veneilijöille, kun keskituuli on 11-13 m/s. Lisäksi varoitetaan ukkospuuskista.

Merisäätiedotusten virallinen välityskanava on Yleisradio, jossa on kiinteät lukuajat. Radio Suomi lukee merisäätiedotteet suomeksi ja Radio Vega ruotsiksi. Uutta on kesäkuun alusta syyskuun loppuun veneilysään lukeminen Radio Suomessa kello 15.50, ja Radio Vegassa kello 16.00 uutisten yhteydessä. Suuri osa maamme päälehdistöstä julkaisee Ilmatieteen laitoksen sääkarttoja.

Ilmatieteen laitoksella on myös GSM-tekstiviestipalvelu numerossa 16162 (5 mk/viesti), josta saa tuuliennusteet ja aaltoennusteet koko Itämerelle. Säätiedotteet voi myös kuunnella suomeksi merisäänumerosta 0600 10660 ja ruotsiksi numerosta 0600 10670 (5,45mk/min.), tilata merisääfaksipalvelusta numerosta 0600 10650 (24,90 mk/faksi) tai keskustella puhelimitse päivystävän meteorologin kanssa numerossa 0600 10600 (17, 90 mk/min.).

Merisääpalvelut esitellään tarkemmin Tuotteet ja palvelut -sivuilla sekä muun muassa näyttelyssä viranomaisosastolla jaettavassa Veneilyturvallisuus-lehdessä.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, ylimeteorologi Marja-Leena Komulainen, puhelin (09) 1929 3320