Tiedote 3.1.2001

Tiedote - Joulukuu oli lämmin koko maassa

Joulukuun 2000 alkupäivät olivat hyvin lämpimiä koko maassa. Erityisesti maan keskiosissa syntyi useita uusia paikkakuntakohtaisia joulukuun lämpöennätyksiä. Korkein joulukuun 2000 lämpötila oli Utössä mitattu 9,1 astetta. Maan eteläosissa lämpötila oli koko alkukuun jopa nollan yläpuolella kuten loka- ja marraskuussakin. Vasta jouluksi sää kylmeni ajankohdan tavanomaisiin lämpötiloihin hetkeksi myös maan etelä- ja keskiosissa. Lapissa oli muutama reilumman pakkasen jakso jo kuukauden puolivälissä.

Ennätyksellisen lämpimän alkukuun vuoksi joulukuu oli koko maassa keskimääräistä lämpimämpi. Maan etelä- ja keskiosissa ero keskimääräiseen lämpötilaan oli 5…6, Oulun läänissä 3…5 ja Lapin läänissäkin 1…3 astetta. Koska loppukuussa ilmat kylmenivät, joulukuun keskilämpötilat sijoittuvat 100 vuoden tilastojaksossa maan etelä- ja keskiosissa sijoille 4–10. Pohjois-Suomessa kuukauden keskilämpötila oli jo lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Joulukuun keskilämpötila oli nolla-asteen yläpuolella maan lounaisosissa. Kuukauden keskilämpötila oli maan keskiosissa -0…-5 astetta ja siellä leudointa oli länsirannikolla. Kuukauden keskilämpötila oli Oulun läänissä -4…-8 ja Lapin läänissä -8…-13 astetta.

Joulukuussa satoi myös tavallista enemmän. Maan etelä- ja keskiosissa sade tuli varsinkin alkukuussa vetenä. Kuukauden sademäärät olivat Pohjois-Lapissa 13–35 millimetriä, muualla maassa 40–80 millimetriä. Nämä sademäärät olivat 1,1–1,8 -kertaiset keskiarvoon verrattuna.

Joulukuun alkupuolella lumiraja siirtyi maan keskiosista aina Oulun ja Lapin läänin rajoille, jossa se pysyi kuukauden puolen välin tienoille asti. Lapissakin lunta oli alkukuussa 10–15 senttiä tavanomaista vähemmän. Vasta jouluna maa oli valkoinen Keski-Suomessa sekä etelärannikolla ja saaristossa. Ennen vuodenvaihdetta suojasää sulatti etelärannikolla suuren osan lumesta pois.

Joulukuussa aurinko paistoi maan etelä- ja keskiosassa yhteensä vain puolesta tunnista 22 tuntiin. Jyväskylä sai marraskuun tavoin hyvin vähän aurinkoa, juuri mainitun puoli tuntia.

Ennätyslämmin säävuosi 2000

Vuosi 2000 oli lähes ennätyksellisen lämmin koko maassa 100 vuoden jaksossa tarkasteltuna. Sadan vuoden tilastossa kulunut vuosi sijoittuu paikkakunnasta riippuen 2–6 lämpimimmän joukkoon. Vuosi 1934 oli päättynyttä vuotta lämpimämpi koko maassa. Vuoden 2000 keskilämpötila oli koko maassa noin kaksi astetta vertailukauden 1961-90 keskiarvoa korkeampi.

Vuoden 2000 kuukausista ainoastaan kesäkuu ja syyskuu olivat hieman vertailukauden 1961-90 keskiarvoa viileämpiä. Kesällä koko maassa oli Lappia lukuun ottamatta tavallista vähemmän hellepäiviä, vaikka kesäkuukausien keskilämpötilat olivat muuten hyvin tyypillisiä. Erityisesti kesäyöt olivat lämpimiä. Kaikki muut vuoden 2000 kuukaudet olivat huomattavasti vertailukauden 1961-90 keskiarvoa lämpimämpiä. Talvikuukaudet tammikuusta huhtikuuhun olivat erityisen lämpimiä samoin kuin koko loppuvuosi. Vuoden 2000 keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosissa +4…+7, Oulun läänissä +2…+4 ja Lapin läänissä -1…+2 astetta.

Vuonna 2000 satoi lähes koko maassa jonkin verran keskiarvoa enemmän. Oulun ja Lapin läänissä vuodessa satoi 500–750 millimetriä, mikä on 1,2–1,5 -kertainen määrä 30 vuoden vertailuarvoon nähden. Maan etelä- ja keskiosissa satoi 600–800 millimetriä, mikä on vain vähän keskiarvoa enemmän. Ainoastaan Salpausselän tienoot keräsivät keskikesällä voimakkaita sadekuuroja. Esimerkiksi Lahdessa kertynyt 806 millimetrin vuosisade oli 1,3 -kertainen vertailukauden 1961-90 keskiarvoon nähden.

Aurinko paistoi koko maassa 1500–2000 tuntia ja siten hyvin keskimääräisesti. Touko-, kesä- ja syyskuu olivat vuoden aurinkoisimmat kuukaudet. Syyskuussa aurinko paistoi korkeapainesään vallitessa ennätyksellisen paljon, paikoin jopa enemmän kuin heinäkuussa.

Alkuvuonna tuulisuus oli tavanomainen, mutta ajanjaksolla toukokuusta heinäkuuhun navakkatuulisia päiviä oli kaksin- tai jopa kolminkertaisesti. Syksyllä tuulisia päiviä oli niukasti. Marras- ja joulukuussa myrskyjä oli merialueillamme vain yhtenä päivänä eli selkeästi keskiarvoa vähemmän.

Kesäkuu päättyi rajuihin ukonilmoihin. Heinäkuussa ukkosta esiintyi lähes päivittäin viimeistä viikkoa lukuun ottamatta. Näihin ukkosiin liittyi sisämaassa muutamia pienen alueen paikallisia pyörremyrskyjä eli trombeja. Suomenlahdella esiintyi elokuun alkupuolella parina aamuna lukuisia voimakkaita vesipatsaita, eli meren yläpuolella kehittyviä trombeja. Vesipatsaat liittyivät 8. elokuuta erittäin voimakkaaseen puuskarintamaan ja niitä havaittiin 25 kappaletta puolessa tunnissa.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos, ilmastopalvelu puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk/min+pvm)

Lisätietoja vuoden 2000 säätilastoista.