Tiedote 26.4.2019

Pohjoisen pallonpuoliskon routatilannetta voidaan nyt seurata päivittäin satelliitin avulla

SMOS-satelliitin avulla saatavat tiedot tarjoavat jatkossa päivittäistä tietoa maaperän routatilanteesta. Aiemmin roudan laajuutta ja kehitystä ei ole voitu seurata vastaavalla tavalla. Ilmatieteen laitos toimittaa routatiedot Euroopan avaruusjärjestö ESAlle.
Kuva: Shutterstock

Noin puolet maapallon maapinta-alasta routaantuu ja sulaa kausittain. Ikiroudan alueet kattavat noin neljänneksen koko maapallon maamassoista. Tiedot roudasta ovat keskeisiä globaalin hiilen ja veden kierron prosessien ymmärtämisessä: maaperän jäätyminen vaikuttaa maapallon energiataseeseen, globaaliin veden kiertokulkuun ja hiilen vaihtotaseeseen ilmakehässä. Routakauden pituuden muutokset puolestaan vaikuttavat ikirouta-alueen pienenemiseen, mikä nopeuttaa metaanin vapautumista arktisilta ja sub-arktisilta suoalueilta.

"SMOS-satelliitti soveltuu erityisen hyvin maaperän tilan havainnointiin. Veden jäätyminen maaperässä nostaa merkittävästi satelliitin mittaama kirkkauslämpötilaa, jolloin routa-alueet erottuvat selkeästi sulasta maaperästä," kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kimmo Rautiainen.

Tiedot roudasta ovat saatavilla vuodesta 2010 lähtien

SMOS-satelliitti laukaistiin kiertoradalle marraskuussa 2009. Se oli ensimmäinen kaukokartoitussatelliitti, joka havainnoi maapallon tuottamaa luonnollista säteilytehoa matalataajuisella mikroaaltoalueella (L-taajuus). Kyseisellä taajuudella satelliitin mittaamasta signaalista saadaan tietoa syvemmistä maakerroksista verrattuna korkeampiin mittaustaajuuksiin.

"Routatuotteen jatkuva saatavuus avaa uusia mahdollisuuksia globaalin hiilen kierron tutkimiseen. Olemmekin tyytyväisiä, kun tämä operatiivinen palvelu on nyt käynnistynyt", toteaa Susanne Mecklenburg, ESAn SMOS-satelliitin hankepäällikkö.

SMOS-routatuote esiteltiin jo vuonna 2016, jolloin se oli ensimmäinen L-taajuuden satelliittihavaintoihin perustuva päivittäinen tieto roudasta. Euroopan avaruusjärjestön useat tutkimushankkeet ovat mahdollistaneet prototyyppituotteen kehittämisen operatiiviseen käyttöön.

Routatuote vuodesta 2010 lähtien on kaikkien saatavilla maksutta FTP-palvelimella. Lähikuukausina routatuote tulee myös saataville ESAn SMOS-palvelimelle.

Lisätietoja:

vanhempi tutkija Kimmo Rautiainen, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 2045, kimmo.rautiainen@fmi.fi

Lisätietoja routatuotteesta: http://nsdc.fmi.fi/services/SMOSService/

SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) -satelliitin verkkosivusto: https://www.esa.int/Our