Tiedote 7.1.2019

Suomen Etelämanner-tutkimusasema ABOA täyttää 30 vuotta

Suomen Etelämanner-tutkimusmatkat alkoivat 30 vuotta sitten, kun ensimmäinen FINNARP-retkikunta lähti pystyttämään tutkimusasema Aboan Kuningatar Maudin Maalle. Tutkimusasema valmistui tammikuussa 1989.

Tutkimusaseman suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi Valtion teknillinen tutkimuskeskus, ja hankkeen rahoitti kauppa- ja teollisuusministeriö. Aboa rakennettiin Vestfjellan-vuoristoon Basen-nimiselle nunatakille eli jäätiköstä esiin työntyvän vuoren huipulle. Aboa sijaitsee noin 130 kilometriä rannikolta sisämaahan päin.

Nykyisin Aboa-tutkimusasemaa hallinnoi ja sen käytöstä vastaa Ilmatieteen laitos. Laitoksella toimiva Suomen Etelämanner-operaatiot FINNARP ylläpitää tutkimusasema Aboaa ja järjestää Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeiden kenttätyöt. 

"FINNARP avustaa myös Etelämantereen muille tutkimusasemille ja laivoille suuntautuvia suomalaisia tutkimusprojekteja", kertoo Etelämanner-toiminnan päällikkö Mika Kalakoski Ilmatieteen laitokselta.

Aboalla tehdään meteorologisia ja muita ilmakehätieteisiin liittyviä tutkimuksia sekä geologisia tutkimuksia. Siellä myös kerätään automaattisten mittalaitteiden ympäri vuoden keräämää tietoa. Aboalla ja sen ympäristössä on muun muassa sääasemia, maan ja jään järistyksiä mittaava seismometri, geodeettisia tutkimuksia tukeva GPS-asema sekä lumen ja jään fysikaalisia ominaisuuksia mittaavia asemia.

Toiminnan vaikutusta ympäristöön vähennetään

Meneillään oleva FINNARP 2018 -retkikunta tekee valmistelevia töitä Aboa-tutkimusaseman energiajärjestelmien uusimiseksi ja retkikuntien hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

"Aseman energiatehokkuutta parannetaan, ja tulevaisuudessa aurinkoenergialla tulee olemaan entistä suurempi rooli aseman energiantuotannossa. Myös jätehuoltoa ja arkipäiväisiä toimia arvioidaan ja kehitetään ympäristöystävällisemmiksi", Mika Kalakoski sanoo.

Aboa-tutkimusaseman muodostavat 250 neliömetrin suuruinen päärakennus, neljä asuinkonttia, kaksi tutkimuskonttia, lääkärin kontti, generaattori-verstasrakennus ja kaksi ajoneuvohallia. Asemalle on asennettu aurinkopaneelijärjestelmä tuottamaan energiaa ympärivuotisille automaattisille mittauslaitteistoille.

Aboa tarjoaa hyvät työ- ja asuintilat 15 hengen retkikunnille. Parhaimmillaan asemalle voidaan majoittaa 21 henkilöä. Aboalla työskennellään vain antarktisen kesän eli pohjoisen talven aikana.

Vuoden 2018 retkikunta lähti Etelämantereelle 30. marraskuuta 2018, ja se palaa Suomeen helmikuun 2019 puolivälissä. Retkikunnan työstä paikan päällä voi lukea retkikuntaraporteista osoitteessa http://www.antarctica.fi/

Lisätietoja: 

Ilmatieteen laitos / Etelämanner-operaatiot: päällikkö Mika Kalakoski, puh. 050 359 2792, mika.kalakoski@fmi.fi