Tiedote 5.5.2015

Siitepölytiedotus mullistuu suomalaisvoimin

Turun yliopisto ja Ilmatieteen laitos ovat uudistaneet siitepölytiedottamisen. Maailmanlaajuisesti innovatiivinen menetelmä on julkaistu testikäyttöön Terveystalon lääkäreille ja allergiahoitajille koivun ja heinän siitepölykaudeksi 2015.

Uusi menetelmä hyödyntää siitepölyn kulkeutumismallia, säämalleja ja ajantasaisia siitepölyhavaintoja. Aerobiologinen ja meteorologinen asiantuntijatulkinta ovat ennusteiden laadinnassa tärkeässä osassa.

‒ Uuden menetelmän tuottamat ennusteet ovat olennaisesti tarkempia kuin perinteiset siitepölytiedotteet. Ennusteita on mahdollista laatia jopa tunnin ja kaupungin tarkkuudella. Voisi jopa sanoa, että kyseessä on globaalisti ylivertainen konsepti. Henkilökohtaiset, oirekynnyksiin perustuvat ennusteet ja varoituspalvelu ovat yksi esimerkki siitä, millaista siitepölytiedotus voi jo lähitulevaisuudessa olla, toteaa kehittämishankkeen projektipäällikkö, yksikönjohtaja Annika Saarto Turun yliopiston aerobiologian yksiköstä.

‒ Ilmatieteen laitoksella on jo pitkään panostettu siitepölyn ja ilmanlaadun mallitukseen sekä tähän välittömästi kytkeytyvään työasemakehitykseen. Tämän ansiosta olemme Turun yliopiston kanssa saaneet kehitettyä ainutlaatuisen yhteistyökonseptin uudelle siitepölytiedottamiselle, Ilmatieteen laitoksen ryhmäpäällikkö Marja Aarnio-Frisk jatkaa.

‒ Toimitamme siitepölyn leviämismallin ennusteen aerobiologeille, jotka tarkistavat ja viilaavat sen niin tarkaksi kuin mahdollista. Näin kansalaiset saavat parasta mahdollista tietoa siitepölytilanteesta, täydentää Ilmatieteen laitoksen tutkija Pilvi Siljamo.

Terveystalolle laadittu Norkko-siitepölytiedotus esittää lääkäreiden toiveiden mukaisesti kuluvan päivän sekä kolmen seuraavan vuorokauden maantieteellisesti tarkan siitepölypitoisuuden vuorokausikeskiarvon. Mobiililaitteiden käyttäjille on avattu koekäyttöön sivu www.norkko.fi/mobiili, josta pääsee tarkistamaan koivun siitepölytilanteen kuluvan vuorokauden eri kellonaikoina. Sivu on kaikille avoin.

Koivun kukinta jää tänä vuonna heikoksi

Koivun siitepölykausi alkoi huhtikuun viimeisellä viikolla kaukokulkeumien myötä. Paikallinen kukinta alkoi toukokuun alussa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan lämpimimmillä kasvupaikoilla. Kukinta jää tänä vuonna heikoksi, mutta siitepölymäärät ylittänevät silti useina päivinä runsaan rajan.

Turun yliopisto on seurannut siitepölypitoisuuksia Suomessa jo 40 vuoden ajan. Yhteistyö Ilmatieteen laitoksen mallintajien kanssa alkoi yli kymmenen vuotta sitten. Siitepölytiedotuksen uudistamiseen on saatu Tekesin tukea vuosina 2014–15.

Lisätiedot

Annika Saarto, Turun yliopisto, p. 050 344 5531, annika.saarto@utu.fiMarja Aarnio-Frisk, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 3333, marja.aarnio-frisk@fmi.fiPilvi Siljamo, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 4178, pilvi.siljamo@fmi.fi