Tiedote 6.6.2023

Ilmatieteen laitoksen avointa dataa saatavilla jo 10 vuoden ajan

Tällä hetkellä suurin osa Ilmatieteen laitoksen tuottamasta aineistosta on saatavilla avoimena datana. Nyt myös meteorologin tekemä Suomen sääennuste on lisätty avoimen datan valikoimaan.
Avoimen datan rajapinnan kautta voi ladata Ilmatieteen laitoksen tuottamia tietoaineistoja koneluettavassa muodossa maksutta.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin tekemä sääennuste on datan hyödyntäjien eniten toivoma lisäys avoimen datan valikoimaan. Avoimen datan palveluun avatussa sääennusteessa Ilmatieteen laitoksen meteorologi on asiantuntemuksellaan jalostanut säämallien tiedoista kyseistä säätilannetta parhaiten kuvaavan ennusteen Suomeen ja lähialueille.

Sää ja ilmasto vaikuttavat yhteiskunnan toimintoihin ja ihmisten arkeen hyvin laajasti. "Ilmatieteen laitos haluaa varmistaa, että olemassa oleva säätieto on saatavilla mahdollisimman monipuolisesti eri jakelukanavissa. Teknisten rajapintojen merkitys on kasvanut kaiken aikaa ja olemme halunneet olla avoimen datan kehittämisessä edelläkävijä", toteaa Sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksen johtaja Juhana Hyrkkänen.

Säähavainnot tähän mennessä suosituimpia aineistoja

Kuluneiden kymmenen vuoden aikana latausmäärillä mitattuna suosituimpia Ilmatieteen laitoksen avoimen datan aineistoja ovat olleet Suomen säähavainnot, sääennustemallit, salamahavainnot ja tutkakuvat.

Avoimen datan rajapinnasta ladattiin vuonna 2022 aineistoa yli 1,7 miljardia kertaa. Latausmäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta.
Ilmatieteen laitoksen avoimen datan latausmäärien kehitys vuosina 2013–2022. Kuvaajassa näkyy sekä avatun aineiston määrän että datan latausmäärien merkittävä kasvu 10 vuoden aikana. Rekisteröitymisvaatimuksen poistuminen vuonna 2019 kasvatti latausmääriä.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan palvelusta on saatavilla myös Säteilyturvakeskuksen säteilydataa, FinTrafficin liikennetietoa ja paikallista, kuntien tuottamaa ilmanlaadun mittaustietoa. Lisäksi Ilmatieteen laitoksen tuottamia suuria aineistoja, kuten tutkadataa on jaettu jo vuodesta 2017 alkaen Amazonin pilvipalvelun (AWS) kautta.

Lisätietoja:

Avoin data Ilmatieteen laitoksella https://www.ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data

Avatut aineistot https://www.ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-avattavat-aineistot

johtaja Juhana Hyrkkänen, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 3495

Avoin dataSääennuste