Tiedote 2.10.2023 (Päivitetty: 2.10.2023 10:56)

Syyskuu oli ennätyksellisen lämmin

Helsingin Kaisaniemessä syyskuu oli aseman 180-vuotisen havaintohistorian lämpimin. Lapissa satoi ensilumi.
Kuva: Hannele Sartjärvi.

Tarkennettu ingressin sanamuotoa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea maan eteläosasta Keski-Lappiin ulottuvalla alueella. Pohjois-Lapissa syyskuun keskilämpötila oli paikoin poikkeuksellisen korkea. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila oli 15,8 astetta, mikä on 180 vuotta pitkän havaintohistorian uusi syyskuun ennätys ja rikkoo vuonna 1934 tehdyn vanhan ennätyksen 0,9 asteella.

Syyskuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin 16 asteesta Lapin luoteisosan vajaaseen kahdeksaan asteeseen. Poikkeama vertailukauden 1991‒2020 keskiarvosta oli laajalti 2‒3 astetta lämpimämpi.

Koko Suomen syyskuun keskilämpötila oli 12,2 astetta. Tämä on 1900-luvun alusta alkavan mittaushistorian korkein syyskuun keskilämpötila. Edellinen syyskuun keskilämpötilan ennätys on vuodelta 1934, jolloin syyskuu oli 0,4 astetta tämän vuoden syyskuuta viileämpi.

Syyskuun ylin lämpötila, 24,1 astetta, mitattiin kuukauden 12. päivänä Kouvola Utti Lentoportintien havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila oli Savukoski Tulppion havaintoasemalla kuukauden 15. päivänä mitattu -5,9 astetta.

Pohjoisessa poikkeuksellisen sateista

Syyskuu oli suuressa osassa Lappia poikkeuksellisen sateinen. Myös maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat monin paikoin harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Maan eteläosassa sademäärä oli sen sijaan tavanomainen tai tavanomaista pienempi.

Eniten sadetta saatiin alustavien tietojen mukaan Puolangan Paljakassa, jossa satoi syyskuussa 179,4 millimetriä. Vähiten satoi Paraisten Utössä, jossa kuukauden sademäärä oli vain 19,4 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 65,5 millimetriä, mitattiin Sulkavalla Hattulan havaintoasemalla kuukauden 12. päivänä.

Tilastoitava ensilumi satoi Enontekiöltä Inariin ulottuvalla alueella syyskuun 20. päivän aamuna. Tuolloin Kittilän Kenttärovalla mitattiin lumensyvyydeksi peräti 23 senttimetriä. Ensilumi satoi Suomeen tavanomaista aikaisemmin: tyypillisesti ensilumi sataa Keski- ja Pohjois-Lapissa syys-lokakuun taitteessa. Sataneet lumet sulivat kolmessa vuorokaudessa pois, eikä kuukauden lopussa lunta ollut enää ainoallakaan Ilmatieteen laitoksen havaintoasemalla.

Auringonpaistetunteja kertyi syyskuussa 80‒170 tuntia, mikä on lähellä tyypillistä syyskuun määrää.

Maasalamoita havaittiin 1 254 kappaletta, kun keskimäärin niitä havaitaan syyskuussa noin 4 400 kappaletta.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Syyskuun säätilastoja

Tutki menneitä säätilastoja Havaintojen lataus -palvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääIlmastoIlmastotilastoSyyskuuSyksy