Tiedote 22.12.2021 (Päivitetty: 24.12.2021 8:36)

Koko maahan ennustetaan kylmää pakkasjoulua

Etelä-Suomea myöden saadaan todennäköisesti valkea joulu.
Kuva: Shutterstock

Ilmatieteen laitoksen mukaan jouluaaton aamuna 24. joulukuuta kaikilla lumenmittausasemilla on havaittu lunta.

”Jouluaatosta tuli valkoinen koko maassa. Eteläänkin satoi muutaman senttimetrin kerros uutta pehmoista lunta. Tänään tehdyn ennusteen mukaan kylmä sää jatkuu joulupäivänä ja tapaninpäivänä. Edelleen tulee paikoin lumikuuroja”, kertoo meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Kylmää ilmaa virtaa maahamme pohjoisen puolelta. Paikoin tulee heikkoja lumikuuroja. Pohjoisvirtaus tuo kuitenkin mereltä ajoittain sakeitakin lumikuuroja varsinkin Pohjanmaan seudulle, missä pöllyävä lumi voi heikentää ajokeliä myös jouluaattona.

Tapaninpäivään asti lämpötila vaihtelee enimmäkseen -5 ja -15 asteen välillä. Kylmintä on maan itäosassa ja Kainuussa. Siellä lämpötila on -10 ja -20 asteen välillä. Pilvipeitteen rakoillessa jopa -25 asteen lukemat ovat mahdollisia. Tuuli lisää pakkasen purevuutta monin paikoin.

Kylmä säätyyppi näyttää jatkuvan myös välipäivinä.

Viime joulu alkoi lauhana ja päättyi kylmänä varsinkin Lapissa

Viime vuonna joulun alla oli lauha etelävirtaus, mutta joulun aikaan sää kylmeni. Aattona Suomen yllä oli matalapaine ja paikoin satoi lunta. Lämpötila oli maan etelä- ja keskiosissa nollan tuntumassa tai vähän suojan puolella, pohjoisessa oli pikkupakkasta. Joulupäivänä matalapaine väistyi, pohjoiseen vahvistui korkeapaine ja Suomeen alkoi virrata kylmempää ilmaa. Maan eteläosassa lämpötila oli hieman plussan puolella, Lapissa pakkasta oli -5:n ja -10 asteen välillä. Tapaninpäivänä pakkasta oli koko maassa. Tapaninpäivän iltaa kohden Utsjoella ja Inarissa elohopea painui jopa -40 asteen tienoille.

Vaikka jouluaaton matalapaine toikin lumisateita, pysyivät etelä- ja länsirannikko viime jouluna pääosin lumettomina. Suurin lumensyvyys mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla, jossa lunta oli aattona sekä tapaninpäivänä 39 senttimetriä.

Valkean joulun todennäköisyys tilastoissa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan valkoinen joulu on tavallisesti lähes takuuvarma maan pohjoisosassa Perämeren rannikkoa lukuun ottamatta sekä maan itäosan pohjoisosassa. Mitä lähemmäksi rannikkoa tullaan, sitä pienemmäksi valkoisen joulun todennäköisyys käy. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lunta valkoisia jouluja on keskimäärin vain joka toinen joulu, samoin lounaissaariston alueella.

Pitkän ajan keskiarvojen mukaan joulunpyhinä lunta on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa noin 5–15 senttimetriä, lounaissaaristossa paikoin alle viisi senttimetriä. Maan itä- ja pohjoisosassa lunta on noin 15–40 senttiä. Eniten lunta on tavallisesti Koillismaalla ja Pohjois-Lapissa.

Tilastojen mukaan joulunajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti maan etelä- ja keskiosassa muutamasta pakkasasteesta noin kahdeksaan pakkasasteeseen. Etelä- ja länsirannikolla lämpötilat ovat ylimmillään tavallisesti hieman nollan yläpuolella. Maan pohjoisosassa joulun ajan lämpötilat vaihtelevat tyypillisesti muutamasta pakkasasteesta noin -15 asteeseen.

Lisätietoja

Joulunajan säätilastot Lumitilastoja Voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm.) Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm.)

SääJouluLumi