Tiedote 24.6.2013

Kesä alkoi UV-säteilyn suhteen etuajassa

Loppukevään ja alkukesän aikana UV-indeksi on vaihdellut rajusti päivästä toiseen. UV-indeksin arvo viisi saavutettiin Etelä-Suomessa kolme viikkoa normaalia aiemmin.
Kuva: Pentti Sormunen

Auringon lämpö ja valo ovat tuoneet mukanaan myös voimistuneen UV-säteilyn. Toukokuun ja kuluvan kesäkuun aikana pilvisyys on vaihdellut paljon ja otsonikerros on ollut vuoroin 20 prosenttia normaalia paksumpi ja vuoroin saman verran ohuempi. Näistä syistä UV-indeksi on vaihdellut, ja esimerkiksi UV-indeksin arvo viisi mitattiin Jokioisten observatoriossa jo toukokuun 16. päivänä eli kolme viikkoa normaalia aiemmin. Sekä Sodankylän että Jokioisten tarkkuusmittausten mukaan UV-säteily oli toukokuussa liki kolmen viikon ajan keskimääräistä voimakkaampaa. Voimakkaan UV-säteilyn raja eli UVI=6 ylitettiin Jokioisissa ensimmäisen kerran juhannuksen alla kesäkuun 19. päivänä ja toisen kerran juhannusaattona. Otsonikerros oli noina päivinä 8-11 prosenttia normaalia ohuempi.

Kesän UV-ennusteita ja -havaintoja voi seurata lehdistä, radiosta sekä Ilmatieteen laitoksen internetsivulta: ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste.

Vältä, vaateta ja voitele

Aurinko on korkeimmillaan klo 12–14 välisenä aikana, ja nyt keskikesällä Etelä- ja Keski-Suomessa saavutetaan päivittäin ainakin UV-indeksin arvo 5 ja Pohjois-Suomessa 4, ellei säteilyä ole vaimentamassa paksu pilvi. WHO:n ohjeen mukaan UV-säteilyltä on suojauduttava, kun UV-indeksi ylittää arvon 3. Liialta säteilyltä suojautuminen onnistuu seuraamalla VVV-muistisääntöä:

  1. Vältä

Vältä pitkää oleskelua korkean auringon alla, eli klo 10–17 välisenä aikana. Aurinko on korkealla, kun varjosi tasamaalla on alle puolitoista kertaa oma pituutesi, esimerkiksi 170-senttiselle henkilölle 2,5 metriä tai lyhyempi. Normaalioloissa UV-indeksi on tällöin kolme tai enemmän.

  1. Vaateta

Käytä suojaavaa vaatetusta eli lippalakkia, pitkähihaista paitaa ja housuja sekä aurinkolaseja.

  1. Voitele

Jos työ tai harrastus vaatii pitkää oleskelua korkean auringon alla, levitä vahvaa suojavoidetta runsaasti ja toistuvasti niille ihon osille, joita ei vaatteilla voi peittää, eli lähinnä kasvoihin, korviin ja kaulaan.

UV-indeksi on suomalaisille tuttu

Vuonna 1995 käyttöönotettu UV-indeksin käsite tunnetaan hyvin. Suomen Syöpäjärjestöjen viime keväänä teettämän kyselytutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista ja nuorista peräti 86 prosenttia tietää, mikä UV-indeksi on. Vain neljä sadasta ilmoittaa tuntevansa käsitteen hyvin huonosti. Useimmat näyttävät tuntevan myös liiallisen aurinkoaltistuksen haitat.

Lisätietoja:

vanhempi tutkija Tapani Koskela: tapani.koskela@fmi.fi, puh.050 5849054Tietoa UV-säteilystä: http://ilmatieteenlaitos.fi/ultraviolettisateilyUV-indeksin ennuste ja mittaukset: ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennuste