Tiedote 3.6.2013

Toukokuu paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu oli harvinaisen, monin paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin. Erityisen suuria poikkeamat olivat Lapissa.
Kuva: Tero Sivula

Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja keskiosan sisämaan runsaasta 13 asteesta pohjoisimman Lapin noin seitsemään asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna koko maassa oli selvästi tavanomaista lämpimämpää. Poikkeama oli suurempi pohjoisessa kuin etelässä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan poikkeama oli pohjoisimmassa Lapissa runsaat 4 astetta sekä maan etelä- ja länsiosassa noin 2 - 3 astetta. Kuukauden ylin lämpötila, 30,5 astetta, mitattiin Utsjoen Kevolla kuukauden viimeisenä päivänä. Samalla asemalla mitattiin myös kuukauden alin lämpötila, -9,7 astetta, toukokuun 2. päivänä.

Toukokuussa pohjoisessa uusia lämpöennätyksiä

Erityisen lämmintä oli kuukauden lopussa maan pohjoisosassa, jolloin useilla havaintoasemilla saavutettiin toukokuun uusia lämpöennätyksiä. Hellepäiviä oli kuukauden aikana yhdeksän eli saman verran, kuin niitä oli kolme vuotta sitten. Eniten hellepäiviä on ollut toukokuussa vuodesta 1961 alkaen vuonna 1984, jolloin niitä oli 13 kpl. Tilastollisesti hellepäiviä on toukokuussa keskimäärin kolme.

Myös uusia keskilämpötilaennätyksiä saavutettiin useilla havaintoasemilla. Viimeksi vuonna 2010 koettiin erittäin lämmin toukokuu. Muita lämpimiä toukokuita on ollut muun muassa vuosina 1963, 1984 ja 1993. Terminen kesä alkoi koko maassa selvästi tavanomaista aikaisemmin eli maan eteläosassa 7. päivänä ja Pohjois-Lapissa 17. päivänä. Varsinkin Lapissa poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli huomattava, Pohjois-Lapissa jopa yli kuukauden.

Kuukauden sademäärä jäi suurimmassa osassa maata tavanomaista niukemmaksi, paikoin selvästi alle puoleen tavanomaisesta. Runsaimmin satoi osassa etelärannikkoa ja länsirannikkoa, maan keskiosassa ja Pohjois-Lapissa, joissa päästiin paikoin tavanomaisiin lukemiin. Havaintoasemista sateisinta oli Nurmeksessa, jossa sadetta kertyi 63 mm. Vähiten eli 7 millimetriä satoi Virolahdella. Suurin vuorokautinen sademäärä, 29,7 millimetriä, mitattiin Tohmajärvellä 9. toukokuuta. Lunta oli vielä kuukauden alkaessa Keski- ja Pohjois-Lapissa paikoin yli puoli metriä, mutta 24. päivänä lumet hävisivät koko maasta. Kuukauden aikana rekisteröitiin noin 6000 maasalamaa, mikä on noin 2500 vähemmän kuin keskimäärin toukokuussa.

Viileä maaliskuu viilensi koko kevään keskilämpötilaa

Lämpimästä toukokuusta huolimatta kevätkuukausien eli maalis-toukokuun keskilämpötila jäi lähes koko maassa tavanomaista alhaisemmaksi. Syynä tähän oli selvästi tavanomaista kylmempi maaliskuu. Ainoastaan pohjoisimmassa Lapissa oli paikoin hieman tavanomaista lämpimämpää. Keskilämpötila vaihteli maan eteläosan runsaasta +2 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen -3 asteeseen. Terminen kevät alkoi maan eteläosassa huhtikuun alussa, mikä on runsaan viikon tavanomaista myöhemmin. Pohjois-Lapissa terminen kevät alkoi huhtikuun puolivälissä eli noin puoli kuukautta tavanomaista aiemmin. Termisen kesän varhaisen alkamisen vuoksi terminen kevät jäi harvinaisen lyhyeksi. Terminen kasvukausi alkoi maan eteläosassa huhtikuun 20. päivän tienoilla eli hieman tavanomaista aiemmin. Pohjois-Lapissa se alkoi noin kaksi viikkoa tavanomaista aiemmin toukokuun puolivälissä.

Kevään sademäärä oli lähes koko maassa tavanomaista pienempi. Tavanomaista enemmän satoi ainoastaan Porin ja Vaasan välisellä rannikkoalueella ja Kainuussa. Niukimmin satoi maan kaakkoisosassa, Etelä-Lapissa ja Käsivarren Lapissa, jossa jäätiin alle 60 %:iin tavanomaisesta sademäärästä.

Lisätietoja:

Toukokuun säätilasto: http://ilmatieteenlaitos.fi/toukokuuKevättilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)