Tiedote 8.2.2013

Venemessut 2013: Viranomaisosastolta kattavasti tietoa vesilläliikkujille

Ilmatieteen laitos osallistuu muiden viranomaisten kanssa Venemessuille Helsingissä 8.–17.2. Osaston teemana on tänä vuonna vedenalainen maailma.

Helsingin poliisilaitoksen venepoliisi, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto, Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartiosto, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, Tulli ja Viestintävirasto osallistuvat myös tänä vuonna VeneBåt13-näyttelyyn yhteisellä osastolla (3a29).

Viranomaisista koostuvan osaston tärkeimpänä tavoitteena on antaa vesilläliikkujille tärkeää ajankohtaista ja hyödyllistä tietoa. Viranomaisten toiminnan tarkoituksena on taata, että merellä liikkuminen on veneilijöille mahdollisimman turvallista.

Uusi Vesilläliikkujan sääopas kertoo perustietoja säästä

Ilmatieteen laitos ja Ursa ovat yhdessä julkaisseet Vesilläliikkujan sääoppaan, joka julkaistaan Venemessuilla. Kirja on tarkoitettu perusoppaaksi säästä ja meriasioista vesilläliikkujille. Siinä huomioidaan meren lisäksi myös järvet. Kirja korvaa noin kymmenen vuotta sitten ilmestyneen Sää- ja meritietokirjan.

Vesilläliikkujan sääopasta ovat olleet tekemässä useat Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat ja sen on päätoimittanut ylimeteorologi Sari Hartonen. Kirjan saa ostettua mm. Ursan verkkokaupasta. Sitä on myynnissä myös Venemessuilla Suomen Navigaatioliiton ja Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n osastoilla.

Vesilläliikkujan sääopas http://www.ursa.fi/kirjakauppa/

Viestintävirasto myöntää radiolupia ja valvoo laitteiden vaatimustenmukaisuutta

Meriradiotaajuuksilla toimivien radiolähettimien hallussapito ja käyttö on luvanvaraista. Viestintävirasto myöntää radioluvan, jos aluksen radioliikenteen hoitajalla on asianmukainen meriradioviestinnän pätevyystodistus. Pätevyystodistuksen saa suorittamalla Viestintäviraston järjestämän pätevyystutkinnon. Tutkintoja järjestetään eri puolilla maata suomeksi, ruotsiksi tai tarvittaessa englanniksi.

Radiolaitteiden on oltava niille asetettujen vaatimusten mukaisia. Viestintävirasto pyrkii varmistamaan, että kuluttajille on tarjolla ainoastaan vaatimukset täyttäviä laitteita.

Tulli valvoo vesillä mm. polttoaineiden käyttöä ja veneiden rekisteröintejä

Vuoden 2008 lakimuutoksen jälkeen dieselmoottorilla varustetuissa huvialuksissa on pitänyt käyttää dieselöljynä verotettua polttoainetta. Polttoainevalvonnassa Tullin venepartiot ottavat polttoainenäytteitä jakeluasemilta ja veneiden tankeista. Tulli on seurannut ja seuraa edelleen tarkasti ulkomaille rekisteröityjen veneiden käyttöä Suomessa. Näihin voi liittyä suuriakin verotuksellisia intressejä.

Tullilla on ollut jo kolmena purjehduskautena 2009 - 2011 käytössään RIB -tyyppinen vene, josta venetyyppinä on saatu hyviä kokemuksia. Tällä venetyypillä pystytään saavuttamaan asiakkaat tehokkaasti niin ulkomerellä, saaristossa ja muualla, nopeasti ja turvallisesti sekä saumattomassa yhteistyössä PTR (poliisi, Tulli, rajavartiolaitos) -kumppaniemme kanssa. Mahdollisuuksien mukaan Tullilla on suunnitelmissa käyttää samaa venetyyppiä purjehduskaudella 2013. Tulli on myös näkyvästi esillä muutamin valvontajaksoin Saimaalla tulevana kesänä.

Poliisi valvoo vesiliikenteen sujumista

Poliisin tehtävänä vesialueilla on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ja vesiliikenteen valvonta. Yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonnassa kiinnitettään huomiota erityisesti saaristolaisten ja veneilijöiden yleisötilaisuuksiin.

Vesiliikenteen valvonnassa pyritään näkyvään valvontaan turvallisuuden lisäämiseksi. Nopeusrajoitusten ja muiden rajoitusten noudattamiseen lisätään valvontaa. Säädettyjen varusteiden, kulkuneuvon kuntoon ja kuljettajan kuntoon kohdennetaan valvontaa resurssien mukaan.

Veneilijät tyytyväisiä Liikenneviraston merikarttoihin

Liikenneviraston tehtävänä on huolehtia Suomen vesitieverkon ja merikartoituksen ylläpidosta ja kehittämisestä. Vuoden 2012 syksyllä tehtiin kyselytutkimus yli kolmellesadalle veneilijälle. Vastanneista 80 % oli tyytyväisiä Liikenneviraston veneilyasioiden hoitoon.

Lähes kaikki tutkimukseen vastanneet veneilijät käyttävät virallisia painettuja merikarttoja, ja 80 % käyttää lisäksi karttaplotteria tai navigointiohjelmaa. Vastaajat luottavat Liikenneviraston tuottamiin merikarttoihin ja kokevat niiden sisältävän keskeistä informaatiota. Pääsääntöisesti vastaajat olivat myös tyytyväisiä väyliin ja niiden hoitoon.

Osastollamme voit tutustua merikarttasarjoihin, joista uusin on merikarttasarja A (Helsinki–Viipuri). Samalla voit antaa palautetta merikartoista, väylistä ja kanavista.

Vastuullinen kippari on turvallisen veneilyn tärkein linkki

Päälle puetut pelastusliivit, selvä kippari ja terve järki luovat edellytykset turvalliseen veneilyyn. Ajokorttia ei huviveneliikenteessä edellytetä, mutta omaa osaamistaan voi vastuullinen kippari kehittää esim. kansalaisopistojen, eri järjestöjen ja veneseurojen järjestämillä navigaatiokursseilla. Turvallisuutta lisää myös se, että veneen muu miehistö osaa säännöt ja navigoinnin. Ympäristöstä ja veneen kunnosta huolehtiminen on osa turvallisuutta. Oikein lastattu vene, laadittu ja myös läheisille ilmoitettu matkasuunnitelma sekä oikea turvallisuusvarustus takaavat onnistuneen venematkan.

Trafi valvoo veneilyn turvallisuutta mm. huviveneiden markkinavalvonnalla. Trafin osastolla voit myös kertoa oman mielipiteesi ideoinnin alla olevasta, uudesta veneiden rekisteröintitodistuksesta.

Trafi varautuu suunnitteilla olevaan vesikulkuneuvorekisterin siirtoon maistraateilta Trafille kartoittamalla veneilijöiden mielipiteitä.

Lisätietoja turvalliseen veneilyyn www.veneily.fi.

Rajavartiolaitos on johtava meripelastaja

Meripelastusvalmiutta parannetaan Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä kehittämällä henkilöstön ammattitaitoa, uudistamalla ilma-alus- ja aluskalustoa sekä ylläpitämällä merialueen tekninen valvontajärjestelmä ja jatkuva johtamis- ja toimintavalmius ajanmukaisena.

Rajavartiolaitos ja sen alaiset Suomenlahden ja Länsi-Suomen merivartiostot ovat mukana venemessuilla. Suomenlahden merivartiosto järjestää messujen aikana välillä vanhentuneiden hätärakettien vastaanottopisteen, johon raketteja tuoneet saavat palkkioksi vapaalipun Merivartiomuseoon Merikeskus Vellamoon. Palautuspiste on avoinna seuraavasti: la 9.2. klo 10-16, su 10.2. klo 10-16 ja la 16.2. klo 10-16.

Messuosastolta 3a29 löytyy myös tuore Veneilyturvallisuus 2013 -lehti. Osastolla näkyy niin ikään yli 30 viranomais- ja järjestötahoa yhdistävä Eläköön-liikenneturvallisuuskampanja.

Venemessut järjestetään 8.–17.2.2013 Helsingin Messukeskuksessa

Aukioloajat, liput ja ohjelma: http://www.venemessut.fi

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos:Tiedottaja Eija Vallinheimo, puh. 050 530 3871, eija.vallinheimo@fmi.fi

Viestintävirasto:Tarkastaja Ari Caselius, p. 09 6966 883, puh. 040 510 0374, ari.caselius@ficora.fi

Tulli:Tulliylitarkastaja Henrik Wahlroos, Veneryhmän päällikkö, Helsinki, Meritulli, puh.040 332 6886Tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri, Tulli, Tullivalvonta ja tekniikka, puh. 040 332 2425

Poliisi:Helsingin venepoliisin yhteystiedot: venepoliisi.helsinki@poliisi.fi, puh.071 877 4540vanhempi konstaapeli Jukka Grönlund, puh.050 456 1082

Liikennevirasto:yksikön päällikkö Jarmo Mäkinen, p. 020 637 3477, jarmo.makinen@liikennevirasto.fiwww.liikennevirasto.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi:tarkastaja Jyrki Ranta-aho, puh. 029 534 6454, jyrki.ranta-aho@trafi.fikehityspäällikkö Pipsa Eklund, puh. 029 534 5396, pipsa.eklund@trafi.fi

Rajavartiolaitos:Viestintäpäällikkö Päivi Kaasinen, puh. 0400 438 584, paivi.kaasinen@raja.fi