Tiedote 24.10.2023

Perämeren jäätyminen on alkanut

Ensimmäiset jäät ovat ilmestyneet Ilmatieteen laitoksen jääkartoille Perämeren pohjukassa Tornion edustalla.
Kuva: Niko Tollman.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelu on aloittanut joka talvisen jääkarttojen piirron, ja tällä viikolla karttaan piirrettiin ensimmäiset jäät.

“Vaikka Perämeren rannoilla jo paikoitellen esiintyy jäätä, ei tästä vielä voida arvioida tulevan jäätalven ankaruutta. Se on syytä muistaa, että vaikka ensi jäät houkuttelevatkin, niin jäät eivät vielä ole kantavia eikä niille pidä mennä”, korostaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla. Tällä vuosituhannella ensimmäiset jäät ovat ilmestyneet tähän aikaan lokakuun puolella syksyinä 2021, 2003 ja 2002. Vielä 1990-luvulla oli tavanomaista, että ensimmäiset jäät karttoihin piirrettiin lokakuussa.

Jäätietoa erityisesti talvimerenkulun tarpeisiin

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun päätehtävä on ajantasaisen tiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin. Jääkartassa esitetään ajankohtainen jäätilanne, jäänmurtajien sijainnit ja Itämeren alueen avustusrajoitukset.

Ilmatieteen laitos julkaisee koko Itämeren kattavan jääkartan syksyisin kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Jäiden määrän lisäännyttyä kartta julkaistaan päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Jääkartta tehdään tänäkin vuonna vuoroviikoin Ruotsin meteorologisen laitoksen (SMHI) kanssa.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, Ilmatieteen laitos, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jääkartta Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

JäätalviPerämeriItämeri