Tiedote 16.3.2015

Katupöly ja kaukokulkeumat heikentävät ilmanlaatua

Katupölyn määrät pysyvät suurina aurinkoisessa poutasäässä koko alkuviikon. Lisäksi lähivuorokauden kuluessa Suomeen alkaa kaukokulkeutua Venäjältä myös kulotussavujen pienhiukkasia, mikä edelleen pahentaa ilmanlaatutilannetta.
Kuva: Eija Vallinheimo

Kevään katupölykausi alkoi todenteolla torstaina 12. maaliskuuta, jolloin ilmanlaatu heikkeni huonoksi tai erittäin  huonoksi lähes kolmellakymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Myös viikonloppuna hengitettävien hiukkasten pitoisuudet pysyivät korkealla tasolla.

Katupölytilanne jatkuu pääosin samanlaisena koko alkuviikon. Torstain - perjantain vaiheilla korkeapaine väistyy itään ja pohjoisesta alkaa virrata maahamme kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä tulee ajoittain vesi- tai lumisadetta, mutta tämänhetkisten ennusteiden valossa sademäärät jäävät melko vähäisiksi eivätkä ne välttämättä tuo suurempaa helpotusta katupölyongelmaan.

Katupöly voi aiheuttaa terveelle aikuiselle ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää sekä kurkun ja silmien kutinaa ja kirvelyä.  Astmaatikot ja muut ilmansaasteille herkät ryhmät voivat kokea vakavampia terveyshaittoja, kuten astmaoireiden lisääntymistä ja allergiaoireiden pahentumista.

Savujen kaukokulkeutumia tulossa

Lähivuorokauden aikana ilmanlaatua heikentää myös Venäjän länsirajalta peräisin olevien kulotussavujen pienhiukkaset.  Ennusteen mukaan kulotussavut kulkeutuvat  Etelä-Suomen yli parin lähivuorokauden  aikana.  "Savuvanat ovat kuitenkin  Suomeen ehdittyään sen verran laimenneet  ettemme odota ennätyskorkeita pienhiukkaspitoisuuksia",  toteaa Pia Anttila Ilmatieteen laitokselta.

NASAn Modis-satelliitin havaitsemat palot  15. - 16. 3. 2015

Pienhiukkaset ovat haitallisimpia vanhuksille ja sairaille. Astmaatikot sekä yleensä iäkkäät sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat voivat saada hengitystie- ja sydänoireita. Myös terveet voivat kokea silmien, nenän ja kurkun ärsytystä tai lievää hengenahdistusta.

Koko Suomen ilmanlaadun tilanteen voi tarkistaa Ilmanlaatu.fi-sivustolta.Savun kulkeutumisennuste on osoitteessa: http://www.ilmanlaatu.fi/ilmanyt/silam/

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 029 539 5410, pia.anttila@fmi.fi