Tiedote 1.12.2020

Syksy oli laajalti poikkeuksellisen lämmin

Marraskuussa maan etelä- ja keskiosassa mitattiin asemakohtaisia kuukauden keskilämpötilaennätyksiä. Myös koko syksy oli paikoin mittaushistorian lämpimin.
Kuva: Pixabay.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syksy eli syys-marraskuu oli keskilämpötilaltaan monin paikoin maan etelä- ja länsiosassa mittaushistorian lämpimin. Muualla maassa syksy oli suurimmaksi osaksi harvinaisen lämmin, paikoin poikkeuksellisen lämmin. Syksyn keskilämpötila vaihteli lounaissaariston reilusta 10 asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen + 2 asteeseen. Tilastolliseen vertailukauteen 1981–2010 nähden lämpötilat olivat koko maassa noin kolme astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia.

Syksyn ylin lämpötila, 23,5 astetta, mitattiin Kokemäen Tulkkilassa 27. syyskuuta. Kylmintä oli Kittilän Pokassa 27. marraskuuta, – 21,6 astetta.

Syksy oli etenkin maan keskivaiheilla sateinen. Suurimmat sademäärät mitattiin länsirannikon maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, missä sademäärät olivat poikkeuksellisen suuria. Maan etelä- ja keskiosassa syksyn sademäärä oli pääosin tavanomainen tai tavanomaista suurempi. Keski-Lapissa sademäärä oli tavanomaista pienempi, Utsjoen ja Inarin alueella oli paikoin jopa harvinaisen vähäsateista.

Sadetta kertyi syys-marraskuussa alustavien tietojen mukaan eniten Kainuussa Puolangan Paljakan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 408,3 millimetriä. Vähiten satoi Utsjoen Kevon havaintoasemalla, jossa sademäärä oli vain 62,4 millimetriä.

Marraskuussa rikottiin kuukausikohtainen maksimilämpötilaennätys

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuu oli koko maassa harvinaisen, paikoin poikkeuksellisen lämmin. Maan etelä- ja keskiosassa mitattiin paikoin asemakohtaisia kuukauden keskilämpötilaennätyksiä. Marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin + 7 asteesta Keski-Lapin noin – 2 asteeseen. Poikkeama tilastolliseen vertailukauteen oli noin 4–6 astetta, poikkeama oli suurin Lapissa.

Kuukauden ensimmäisellä viikolla todistettiin mittaushistorian korkein marraskuussa mitattu lämpötila, kun Jomala Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 6. päivänä vuorokauden korkeimmaksi lämpötilaksi 16,6 astetta. Kuukauden alin lämpötila, – 21,6 astetta, mitattiin Kittilän Pokassa 27. päivä.

Marraskuu oli sateinen

Marraskuu oli suurimmassa osassa maassa tavanomaista sateisempi. Eniten satoi Kainuusta Meri-Lappiin ulottuvalla alueella, missä sademäärä oli harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen suuri. Lähinnä maan itäosassa itärajan tuntumassa sekä Utsjoen ja Inarin alueella sademäärät olivat tavanomaista pienempiä. Kuukauden suurin sademäärä, 146,1 millimetriä, mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla. Vähiten satoi Inarin Angeli Lintupuoliselän havaintoasemalla, missä sademäärä oli 10,6 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 51,7 millimetriä, mitattiin kuukauden 2. päivä Tornion Torpin havaintoasemalla.

Lunta oli kuukauden alussa lähinnä vain Keski- ja Pohjois-Lapissa. Kuukauden lopussa lunta oli laajemmin maan pohjoisosassa, lisäksi maan keskiosassa lunta oli monin paikoin jo muutama senttimetri.

Auringonpaistetuntien määrä oli lähellä tavanomaista suuressa osassa maata, ainoastaan aivan pohjoisimmassa Lapissa aurinko paistoi tavanomaista vähemmän.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Syyssään tilastoja

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm) Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen silloin, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi sääilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääMarraskuuIlmastotilasto