Tiedote 11.11.2021

Raekausi huipentui keskikesän rajuilmoihin ja jättirakeisiin

Jättirakeita eli yli viisisenttisiä rakeita satoi viime kesänä ennätyksellisesti neljänä päivänä. Varsinkin kesäkuun rajuilmojen yhteydessä havaittiin isoja rakeita, runsasta salamointia ja rajuja syöksyvirtauksia.
Kuva: Pixabay

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kulunut raekausi oli tietyiltä osin ennätyksellinen. Jättirakeita eli vähintään viisisenttisiä rakeita satoi peräti neljänä päivänä ja niistä tehtiin kuusi erillistä havaintoa.

”Tämä on vuodesta 2006 alkavan tarkemman seurantajakson suurin havaittu jättiraepäivien ja -tapausten lukumäärä. Myöskään 1800-luvun alusta alkavasta historiallisesta tilastoaineistosta ei löydy vastaavaa”, sanoo meteorologi Jari Tuovinen. Jättirakeita sataa Suomessa keskimäärin kahtena kesänä kolmesta.

Suurimmat havaitut rakeet olivat noin kuuden senttimetrin kokoisia, ja ne mitattiin Padasjoella 23. kesäkuuta juhannusviikon rajuilman yhteydessä.

Suuria eli halkaisijaltaan vähintään kahden senttimetrin kokoisia rakeita havaittiin 13 eri päivänä toukokuun puolivälin ja elokuun 21. päivän välillä. Yhteensä rakeita satoi 49 päivänä. Raesateet painottuivat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen. Etelässä ja idässä raesateita oli tavanomaista vähemmän.

Rajuilmat runtelivat juhannusviikolla

Jäärakeita satoi jo huhtikuun loppupuolella muutamana päivänä ukkoskuurojen yhteydessä. Ensimmäiset suuret rakeet satoivat toukokuun 15. päivän iltana Seinäjoella. Huhti-toukokuussa oli 12 raepäivää.

Kesäkuun alku oli vielä verrattain rauhallinen suurien rakeiden osalta. Kesäkuun puolivälin jälkeen sää lämpeni tuntuvasti ja muuttui samalla epävakaisemmaksi. Juhannusviikon rajuilmat Ahti, Paula ja Aatu toivat mukanaan kookkaita rakeita, runsasta salamointia ja rajuja syöksyvirtauksia.

”Harvoin kolmen vuorokauden aikana havaitaan lähes puolet koko ukkoskauden maasalamoista”, Jari Tuovinen sanoo.

Rajuilmat ja salamointi painottuivat Pohjanmaalta Keski-Suomeen ja Koillismaalle ulottuvalle alueelle.

Ahti-rajuilman yhteydessä satoi 3–4 senttimetrin suuruisia rakeita ainakin Siikajoella, Oulunsalossa ja Kuusamossa. Paulan päivänä raesateet jatkuivat, ja silloin suuria rakeita satoi maan keskiosissa. Suurimmat havaitut rakeet olivat halkaisijaltaan viisisenttisiä jättirakeita Vaasan lähistöllä. Kesän suurimmat rakeet havaittiin Aatu-rajuilman yhteydessä Padasjoella, jossa satoi halkaisijaltaan kuusisenttisiä rakeita. Samana päivänä Saarijärvellä satoi viisisenttisiä rakeita ja Kuopion Pulkonkoskella ja Parikkalassa noin 3–4 senttimetrin suuruisia rakeita.

Yhteensä kesäkuussa oli 12 raepäivää, joista kuutena satoi suuria rakeita.

Heinäkuu oli verrattain kuiva kuukausi, ja yksittäiset voimakkaat raekuurot painottuivat pohjoiseen. Heinäkuun 11. päivänä Yli-Iin ja Pudasjärven alueella satoi noin kolmesenttisiä rakeita. Kuukauden lopussa, heinäkuun 29. päivänä, Oulun pohjoispuolella satoi viiden senttimetrin suuruisia rakeita. Heinäkuussa oli yhteensä 11 raepäivää, joista neljänä satoi suuria rakeita.

Loppukaudella elo-syyskuussa säätyyppi viileni ja epävakaisuus muuttui kuurosateista laajempiin sadealueisiin, jolloin voimakkaita raekuuroja ei päässyt muodostumaan. Elokuussa havaittiin enää yksi suurien rakeiden päivä. Elokuussa raepäiviä oli seitsemän, samoin syys-lokakuussa.

Lisätietoja:

Meteorologi Jari Tuovinen, Ilmatieteen laitos, jari.tuovinen@fmi.fi

Raekausi Suomessa

Lisätietoa rakeista

RaeRakeetRaekausiJättirae