Tiedote 3.8.2023

Voimakkaiden rajuilmojen todennäköisyys kasvaa viikonvaihteessa

Suomeen saapuu viikon vaihtuessa annos ukkosherkkää ja helteistä ilmamassaa, jossa voi esiintyä rajuja ukkosia.
Kuva: Nanni Akkola.

Päivitetty alkuviikon sääennustetta sekä säätilanteen ajoitusta. Kosteaa ja lämmintä ilmaa alkaa virrata maahamme sunnuntai-illasta alkaen. Salamointia ja rankkaa sadetta saattaa esiintyä sunnuntai-illan ja maanantain vastaisen yön aikana maan etelä- ja keskiosissa. Maanantaina päivällä on laajalti helteistä, ja lämpötila voi kivuta maan etelä- ja keskiosassa yli 30 asteen. ”Ennusteet näyttävät edelleen hyvin kostean ja rajuilmoille otollisen ilmamassan saapuvan Suomeen alkuviikosta. Ukkosten lisäksi vahinkoja voi syntyä tiistaina myös Suomen länsipuolella olevan syvän matalapaineen aiheuttamista tuulenpuuskista maan etelä- ja keskiosissa”, arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Kaisa Solin. Säätilanteessa on aineksia hyvin rajujen ukkospilvien muodostumiselle maan etelä- ja länsiosissa maanantai-iltana ja tiistain vastaisena yönä. Näihin ukkosiin voi salamoinnin ja rankkasateen lisäksi liittyä vaarallisen voimakkaita puuskia. Tiistaina voimakkaita ukkospuuskia voi puolestaan esiintyä maan pohjoisosassa. Ukkospilvikehityksen käynnistymiseen liittyy edelleen merkittäviä epävarmuuksia. Ilmakehän vallitsevissa olosuhteissa on kuitenkin yhtäläisyyksiä esimerkiksi elokuun 2010 rajuilmatilanteen kanssa.

Tiistaina ukkosalueen perässä kaakkoistuuli voimistuu puuskaiseksi maan etelä- ja keskiosassa ja tuulivahinkoja voi syntyä paikoitellen. ”Mikäli rajuilmasta aiheutuu merkittävä määrä vahinkoja maanantaina, rajuilmalle voidaan antaa nimeksi Lahja 2023. Rajuilman nimessä olisi tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vuosiluku, koska kesällä 2010 Lahjan päivän oli merkittäviä vaikutuksia aiheuttanut rajuilma. Tiistain rajuilma nimettäisiin nimipäiväkalenterin mukaan Sylviaksi erotuksena vuoden 2010 Sylvi-rajuilmasta", Kaisa Solin sanoo. Tilanteen kehittymistä voi seurata rajuilmavaroitusten avulla Ilmatieteen laitoksen sääsovelluksessa sekä verkkosivuilla. Rajuilmoihin varautumiseen on ohjeita osoitteessa www.ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-ukkospuuskissa.

Lisätiedot:

Voimassa olevat varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Ohjeita sääilmiöiltä suojautumiseen

VaroituksetUkkonenRajuilma