Syyskuu 2024 oli toiseksi lämpimin maailmanlaajuisesti ja Euroopassa
Myös Euroopassa syyskuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Kuukauden keskilämpötila oli 1,74 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden keskimääräinen lämpötila syyskuussa. Syyskuussa 2023 oli Euroopassa vieläkin lämpimämpää, sillä silloin kuukauden keskilämpötila oli 2,51 °C yli keskiarvon.
“Osassa Eurooppaa saatiin jopa kolmen kuukauden sateet viidessä päivässä Boris-myrskyn aikana. Ilmaston lämpenemisen takia sademäärät olivat noin kymmenen prosenttia suurempia verrattuna tilanteeseen, jossa ilmastonmuutosta ei olisi”, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen.
Syyskuussa maapallon keskilämpötila oli 1,54 °C korkeampi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900. Syyskuu oli siten 15 viime kuukauden aikana 14. kuukausi, jolloin maapallon keskilämpötila on ylittänyt 1,5 asteen rajan.
Kuluvan vuoden lämpötila tammikuusta syyskuuhun on maailmanlaajuisesti 0,71 °C korkeampi kuin ilmastollisen vertailukauden keskiarvolämpötila. Näin lämmintä ei ole ollut koskaan aiemmin samalla ajanjaksolla; tänä vuonna kyseinen ajanjakso on ollut 0,19 °C lämpimämpi kuin viime vuoden vastaava. Näiden tietojen valossa on lähes varmaa, että vuodesta 2024 tulee mittaushistorian lämpimin.
Suomessa syyskuu oli monin paikoin ennätyksellisen lämmin
Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan syyskuun keskilämpötila Suomessa oli ennätyksellisen korkea: keskilämpötila oli 12,2 astetta. Tämä jakaa ennätyksen vuoden 2023 syyskuun kanssa. Vertailukelpoinen aineisto ulottuu 1900-luvun alkuun.
Havaintoasemilla maan itä- ja pohjoisosassa syyskuu oli ennätyksellisen lämmin. Esimerkiksi Sodankylän Tähtelässä syyskuun keskilämpötila oli 10,3 astetta, mikä on aseman yli 110-vuotisen havaintohistorian uusi syyskuun ennätys ja rikkoo vuosina 1934 ja 2023 tehdyn vanhan ennätyksen 0,3 asteella.
Hellepäiviä oli syyskuussa peräti kahdeksan, mikä on syyskuun uusi hellepäivien ennätys. Edellinen ennätys, viisi hellepäivää, on vuodelta 1968.
Lisätietoja:
Tutkija Mika Rantanen, Ilmatieteen laitos, puh. 050 475 0756, mika.rantanen@fmi.fi