Tiedote 22.1.2015

Sodankylässä tehty jo 50000 sääluotausta

Sodankylässä tehtiin eilen 21. tammikuuta klo 01.30 Suomen aikaa 50 000. sääluotaus. Luotauksen avulla ilmakehästä mitataan ilmanpainetta, lämpötilaa, kosteutta ja tuulia.
Kuva: Timo Lindholm

Ensimmäinen luotaus tehtiin Sodankylässä 1.10.1949 ja keskiviikkona 21. tammikuuta lähetetty oli 50 000. sääluotauspallo. Sääluotaukset tuottavat ennustemalleille ja meteorologeille tärkeää tietoa koko siitä ilmakehän osasta, jossa sääilmiöt esiintyvät. Pintasäähavaintojen ja mallien ohella luotaukset ovat tärkeä osa sääennusteiden syntyprosessia. Tärkeitä tietoja meteorologeille on erityisesti 100 hPa ja 50 hPa:n painepinta, minkä tulos vaihtelee luotauksesta toiseen.

Sääluotauksia tehdään kaksi kertaa päivässä, kolmella luotausasemalla: Jokioisissa, Sodankylässä ja Tikkakoskella. Jokioisissa ja Sodankylässä luotaukset tehdään Vaisala Oyj:n valmistamalla automaattisella luotausjärjestelmällä kello 02 ja 14. Tikkakoskella puolustusvoimat lähettää luotauspallon manuaalisesti kello 08 ja 20.

Luotauksessa radiosondi nousee vetykaasulla täytetyn pallon avulla ylös noin 30 metrin mittaisen kiinnityslangan varassa. Pallon halkaisija on lähdössä reilu metri, mutta nousun loputtua ennen pallon rikkoutumista jopa useita metrejä. Luotauksessa radiolähettimellä varustettu luotaussondi kerää tietoja ilmakehän olosuhteista. Mittauksia saadaan koko matkalta maan pinnalta jopa yli 30 kilometrin korkeuteen saakka. Jokainen luotaus on riippuvainen vallitsevasta säätilasta, joka vaikuttaa siihen, kuinka korkealle sääpallo nousee. Pallo voi kulkeutua 100 - 200 kilometrin päähän lähetyspaikastaan Säähavaintopallon jäännökset ja siihen kytketty radioluotain ovat täysin vaarattomia. Jos luotaimen löytää, sitä ei tarvitse palauttaa ellei siinä ole erillisiä palautusohjeita.

Päivittäisten sääluotausten lisäksi tehdään otsoniluotauksia viikoittain Sodankylässä sekä kampanjaluonteisesti Jokioisissa. Lisäksi Sodankylässä tehdään tutkimusluotauksia enimmäkseen kampanjaluonteisesti. Luotauspalloon kiinnitettyjen mittalaitteiden avulla tutkitaan otsonin lisäksi aerosolien ja vesihöyryn jakaumaa stratosfäärissä sekä ylemmässä troposfäärissä. Viime aikoina on käynnistetty myös kasvihuonekaasujen mittausohjelma, jossa käytetään luotauspalloja. AirCore-mittalaite nostetaan luotauspallolla noin 30–35 kilometrin korkeuteen ja sen keräämiä ilmannäytteitä analysoidaan laboratoriossa kaasuanalysaattorilla.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Rigel Kivi, puh. 040 542 4543, rigel.kivi@fmi.fi