Tiedote 19.2.2021 (Päivitetty: 21.2.2021 11:12)

Talvilomakausi alkaa epävakaisessa säässä

Useita matalapaineita sateineen kulkee lähipäivien aikana Suomen yli. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohoaa viikon loppupuolella ajoittain selvästi nollan yläpuolelle.
Kuva: Peter Lindström

Venäjällä ja osin myös Suomessa vallinnut laaja korkeapaineen alue on jo pitkään pitänyt sään kylmänä ja enimmäkseen poutaisena. Ilmatieteen laitos ennustaa, että suursäätilassa on nyt kuitenkin tapahtumassa muutos.

”Useita matalapaineita lumisateineen kulkee lähivuorokausien aikana maamme yli itään. Etelässä ja lännessä sateet voivat tulla osin vetenä ja jäätävää vesisadettakin esiintyy etenkin sunnuntaina Uudeltamaalta Pohjanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä”, sanoo päivystävä meteorologi Hannu Valta Ilmatieteen laitokselta.

Lumikertymät voivat olla ensi viikon puoliväliin mennessä maan etelä- ja keskiosassa paikoin jopa yli 40 senttimetriä. Lumi tulee ajoittain navakan tuulen säestyksellä, mikä kinostaa lunta ja tekee ajokelistä paikoin erittäin huonon. Pohjoisessa sateet jäävät vähäisemmiksi.

Lämpötila kohoaa lähipäivinä lounaassa ajoittain nollan yläpuolelle. Muuten lämpötila vaihtelee maan etelä- ja länsiosassa enimmäkseen nollan ja -12 asteen, Itä- ja Pohjois-Suomessa -10- ja -20 asteen välillä. Tuuli lisää ajoittain pakkasen purevuutta.

Sään ennustettavuus heikkenee ensimmäisen talvilomaviikon loppupuolella.

”Tämän hetken ennusteiden valossa näyttää todennäköiseltä, että viikon lopulla sää lauhtuu myös pohjoisessa. Lämpötila kuitenkin pysyttelee Lapissa enimmäkseen pakkasen puolella”, meteorologi Hannu Valta ennustaa.

Pitkien sääennusteiden mukaan maaliskuun ensimmäinen viikko olisi koko maassa tulevaa viikkoa vähäsateisempi ja lämpöoloiltaan lähellä tavanomaista. Ennusteessa on kuitenkin jo huomattavaa epävarmuutta.

Auringon lämmitys alkaa jo näkyä päivälämpötiloissa

Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuun loppupuolella tavanomainen vuorokauden ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 0…-4 astetta ja maan pohjoisosassa -4…-8 astetta. Vuorokauden alin lämpötila on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosassa -4…-8 astetta, maan itäosassa -8…-12 astetta ja maan pohjoisosassa -12…-16 astetta. Selkeällä säällä auringonsäteilyn aiheuttama lämpötilan vuorokausivaihtelu on jo huomattavaa, joten yöllä ja aamulla lämpötila voi olla reilut kymmenen astetta matalampi kuin päivällä. Lunta on helmikuun loppupuolella tilastojen mukaan tyypillisesti maan etelä- ja lounaisosassa 20–40 senttimetriä, maan kaakkois- ja keskiosassa noin puolisen metriä ja itä- ja pohjoisosassa 60–80 senttimetriä.

Lisätietoa:

Voimassa olevat varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset Talvilomaviikkojen sää: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/talvilomaviikot

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm) Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääTalvilomaHiihtoloma