Tiedote 1.3.2024

Talvi oli tavanomaista kylmempi

Edellisen kerran kylmempi talvi koettiin Suomessa vuonna 2011. Kaikilla Manner-Suomen havaintoasemilla oli lunta vielä helmikuun lopussa.
Kuva: Adobe Stock.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan talvi eli joulu-helmikuu oli tavanomaista kylmempi. Lämpötila oli yleisesti 1‒3 astetta pitkän ajan keskiarvoa alempi. Edellisen kerran talvi oli kylmempi suuressa osassa maata vuonna 2011, tosin Pohjois-Lapissa oli kylmempää talvella 2018.

Helmikuu oli lämpötiloiltaan melko tavanomainen, mutta selvästi keskiarvoa kylmemmät joulu- ja tammikuu saivat koko talven kallistumaan tavanomaista kylmemmäksi. Talven keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin ‒1 asteesta Itä- ja Pohjois-Lapin noin ‒14 asteeseen.

Talven alin lämpötila, ‒44,3 astetta, mitattiin Enontekiön lentoasemalla tammikuun 5. päivänä, mikä oli samalla 2000-luvun alhaisin Suomessa mitattu lämpötila. Talven ylin lämpötila, +6,8 astetta, mitattiin Kökarin Bogskärin havaintoasemalla joulukuun 19. päivänä.

Joulu-helmikuun sademäärä oli lähellä tyypillistä, lähinnä länsirannikolla ja Lapissa jäätiin hieman pitkän ajan keskiarvojen alapuolelle. Alustavien tietojen mukaan talvikuukausina satoi eniten Helsingin Kumpulan havaintoasemalla, 207,6 millimetriä. Vähiten satoi Inarin Nellimin havaintoasemalla, 59,9 millimetriä.

Auringonpaistetunteja oli talvikuukausien aikana tavanomaista vähemmän suurimmalla osalla havaintoasemista.

Helmikuu oli tavanomaista sateisempi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen. Kuukauden keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin ‒1 asteesta Itä-Lapin noin ‒12 asteeseen. Poikkeama pitkän ajan keskiarvoon oli maan eteläosassa ja Pohjois-Lapissa noin asteen keskiarvon yläpuolella, muualla oltiin lähellä tavanomaista.

Kuukauden alin lämpötila, ‒39,7 astetta, mitattiin Savukosken Tulppion havaintoasemalla helmikuun 9. päivänä. Kuukauden ylin lämpötila, +6,2 astetta, mitattiin Kokkolan Santahaan havaintoasemalla kuukauden 24. päivänä.

Helmikuu oli Lappia lukuun ottamatta tavanomaista sateisempi, paikoin harvinaisen sateinen. Eniten satoi alustavien tietojen mukaan Kangasniemen kirkonkylällä, missä kokonaissademäärä oli 90 millimetriä. Suurin vuorokausisademäärä, 36,8 millimetriä, mitattiin Jomalan Jomalabyn havaintoasemalla helmikuun 16. päivänä. Vähiten sadetta kertyi Enontekiön Näkkälän havaintoasemalla, ainoastaan 11,6 millimetriä.

Lunta oli helmikuun lopussa kaikilla Manner-Suomen havaintoasemilla, mutta Ahvenanmaalla ja paikoin myös lounaissaaristossa oli lumetonta. Eniten lunta oli Kainuussa Puolangan Paljakan havaintoasemalla, 111 senttimetriä. Lunta oli ajankohtaan nähden etenkin maan keskiosassa tavanomaista enemmän, Keski-Suomesta Kainuuseen paikoin jopa harvinaisen paljon. Etelärannikolla ja Itä-Lapissa oli alueita, joissa lunta oli puolestaan keskimääräistä vähemmän.

Auringonpaistetunteja oli helmikuussa 30‒70 tuntia, mikä on hieman tavanomaista vähemmän.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääSäätilastoIlmastoHelmikuuTalvi