Tiedote 26.9.2023

Ukkoskesä oli vaisu, Suomessa havaittiin reilut 70 000 maasalamaa

Ukkoskaudella salamoi keskimääräistä vähemmän. Eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla.
Kuva: Adobe Stock.

Suomessa havaittiin touko-syyskuussa noin 73 000 maasalamaa. Määrä on hieman yli puolet keskimääräisestä: keskimäärin kesäkaudella havaitaan noin 130 000 maasalamaa.

Eniten salamoita esiintyi 28. ja 29. kesäkuuta, jolloin havaittiin 11 000 ja 9 000 maasalamaa. Kesäkuu oli kaiken kaikkiaan salamarunsain kuukausi lähes 44 000 salamallaan.

"Kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun salamoi lähes päivittäin jossakin päin Suomea, mutta ukkoset tuottivat pääosin vähänlaisesti salamoita", toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Meri Virman.

Alueellisesti eniten salamoi Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, mutta myös muualla koettiin yksittäisiä rajuja ukkosia. Suomen lähialueilla Baltiassa ja etenkin Latviassa salamoi kesällä erittäin paljon.

Yksittäinenkin salama voi aiheuttaa ongelmia

Salamoiden ennalta-arvaamattomuudesta saatiin esimerkki viime viikonloppuna, kun yksi ainoa salama aiheutti Helsingin Herttoniemessä ongelmia esimerkiksi metroliikenteeseen.

"Kyseessä oli ns. lentokoneen liipaisema salama, jossa sähköistyneen kuuropilven läheisyydessä lentänyt lentokone edesauttoi salaman esiintymistä. Vastaavia tapauksia esiintyy silloin tällöin syksyllä ja talvella", selittää Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä.

Ukkoskausi alkaa Suomessa toukokuussa ja päättyy yleensä syyskuussa. Ukkosta voi esiintyä myös talviaikaan, mutta se on melko harvinaista.

Viime vuonna ukkonen rytisi tavanomaista enemmän, ja varsinkin elokuussa salamoi ennätyksellisen paljon. Suomen koko kesän salamaennätykset ovat jo usean vuoden takaa: eniten maasalamoita vuorokaudessa (40 000) on havaittu kesäkuussa 1988, ja maasalamoiden vuosiennätys (400 000) on kesältä 1972.

Suomen kartta, jossa väreillä ilmaistu Ilmatieteen laitoksen salamapainkantimen osumat. Punaista väriä eli eniten salamaniskuja Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa, muualla eniten keltaista ja vihreää väriä.
Maasalamoiden määrä neliökilometriä kohden Suomessa vuonna 2023 (tilanne 25.9. mennessä).

Lisätietoja:

Ukkonen ja salamat

Tutkija Meri Virman, Ilmatieteen laitos, meri.virman@fmi.fi, puh. 050 479 8604

Tutkija Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988

SalamaUkkonenUkkoskausiSää