Tiedote 14.6.2022

Ukkoskausi on lähtenyt käyntiin hitaasti

Viime päivät ovat olleet tähän asti melko vaisun ukkoskesän salamarikkaimpia. Lähes puolet ukkoskauden salamoista havaitaan Suomessa yleensä heinäkuussa, mutta vuosien välinen vaihtelu on suurta.
Kuva: Antonin Halas

Tämän vuoden toukokuussa maasalamoita havaittiin Suomessa reilut 1 400, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosien 1960–2021 keskiarvo, 8 000 maasalamaa. ”Heikkoja ja kohtalaisia ukkosia esiintyi toukokuussa ripotellen, mutta melko tasaisesti ympäri Suomea. Voi sanoa, että ukkoskausi on lähtenyt käyntiin hitaasti”, Ilmatieteen laitoksen tutkija Terhi Laurila sanoo. Kesäkuussa on tähän mennessä havaittu noin 3 600 maasalamaa. Viime päivät ovat olleet kesän toistaiseksi salamarikkaimpia: sunnuntaina 12.6. havaittiin 700 maasalamaa, maanantaina 13.6. noin 1 500 maasalamaa, ja tällekin päivälle on ennustettu ukkosia. Suomen ukkoskausi ulottuu toukokuusta syyskuuhun. Lähes puolet ukkoskauden salamoista havaitaan tyypillisesti heinäkuussa, mutta vuosien välillä vaihtelu on suurta. Esimerkiksi viime vuonna runsain salamointi osui kesäkuuhun.

Toukokuun 2022 ukkosen voimakkuus kuvattuna maasalamatiheydellä eli salamaa neliökilometrille.

Näin suojaudut salamalta

Salama on vaarallinen sääilmiö, ja huonolla tuurilla se voi iskeä omalle kohdalle. Salamalta suojautumisessa on hyvä muistaa perussäännöt. ”Tärkein tavoite on välttyä olemasta ympäristön erottuvin kohde ja täten otollisin reitti salamalle”, korostaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä. Ukkosella turvallisinta on mennä sisätiloihin tai umpimetallikoriseen autoon. Uiminen ukkosella on vaarallista, ja vedestä tuleekin rantautua ja pyrkiä kauemmas vesirajasta. Rakennuksissa sähkölaitteet voi suojata irrottamalla töpselit sähköverkosta.

Lisätietoja

Voimassa olevat varoitukset

Ukkonen ja salamat

Suojautuminen salamalta

Tutkija Terhi Laurila, Ilmatieteen laitos, terhi.laurila@fmi.fi, puh. 050 464 8812

Tutkija Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988

SalamaUkkonenSääSuojautumisohje