Tiedote 3.8.2023 (Päivitetty: 7.8.2023 10:47)

Rajuilma lähestyy Suomea, mutta ennustettua hitaammin

Maanantaina ja tiistaina Suomeen on odotettavissa vaaraa aiheuttavaa säätä. Voimakkaimman rajuilman saapuminen on aikaisemmista ennusteista hieman viivästynyt tiistain 8.8. puolelle.
Kuva: Antonin Halas.

Päivitetty ennustetta tiistain osalta. Ilmatieteen laitoksen maanantaina 7.8. kello 13 tekemän ennusteen mukaan ajankohtaan nähden erittäin kosteaa ja lämmintä ilmaa on alkanut virrata maahamme sunnuntai-illasta alkaen. Maanantaina päivä on laajalti helteinen ja maan etelä- ja keskiosassa jopa tukalan helteinen lämpötilan kohotessa yli 30 asteen.

"Maanantain selkeä ja tukalan lämmin päivä latailee vielä rajuilman ’akkuja’. Varhain tiistaina rintaman ylitys voi synnyttää vahinkoa aiheuttavia rajuilmoja. Myöhemmin iltapäivällä rintama aktivoituu uudelleen maan keskivaiheilla", arvioi Ilmatieteen laitoksen meteorologi Sini Jääskeläinen.

Tiistaina 8.8. ukkosalueen perässä kaakkoistuuli voimistuu puuskaiseksi maan etelä- ja keskiosassa ja tuulivahinkoja voi syntyä paikoin. Lisäksi rajuilma aktivoituu uudelleen tiistaina aamusta alkaen erityisesti maan keski- ja pohjoisosassa, missä se voi aiheuttaa merkittäviä vahinkoja. Tiistaina iltapäivällä voimakkaita ukkospuuskia voi esiintyä Kainuun ja Lapin alueilla.

Varautuminen kannattaa, vaikka ennuste voi vielä muuttua

Ukkospilvikehityksen käynnistymiseen – sen tarkkaan ajoitukseen ja sijaintiin liittyy edelleen epävarmuuksia. Näin voimakkaisiin ukkosiin liittyy usein paikallisesti runsasta salamointia, suuriakin rakeita, tulvia sekä syöksyvirtauksia ja trombeja. Ukkospuuskat voivat yltää jopa 20 metriin sekunnissa.

Kaikki irtain omaisuus olisi syytä kiinnittää tai siirtää säänsuojaan. Sähkökatkoihin kannattaa varautua. Auto kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan säältä suojaan esimerkiksi rakeiden varalta. Liikenteessä runsas vesisade muun muassa heikentää näkyvyyttä merkittävästi.

"Mikäli rajuilmasta aiheutuu merkittävä määrä vahinkoja maanantaina, rajuilmalle voidaan antaa nimeksi Lahja 2023. Rajuilman nimessä olisi tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vuosiluku, koska kesällä 2010 Lahjan päivän oli merkittäviä vaikutuksia aiheuttanut rajuilma. Tiistain rajuilma nimettäisiin nimipäiväkalenterin mukaan nimellä Sylvia", Sini Jääskeläinen sanoo.

Lisätiedot

Tarkista voimassa olevat varoitukset: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

Ohjeita sääilmiöiltä suojautumiseen

VaroituksetRajuilmaVarautuminen