Tiedote 27.6.2011

Kesäkuun helteet toivat ukkoset mukanaan

Heinäkuu on tyypillisesti kesäkuukausista otollisinta aikaa voimakkaille ukkosille. Toistaiseksi salamoita on paikannettu kesän aikana hieman keskimääräistä enemmän.
Kuva: Paavo Korpela

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesän ukkoskausi alkoi tilastojen valossa odotetusti, vaikkakin toukokuussa salamoita paikannettiin Suomessa hieman keskimääräistä vähemmän. Kesäkuun hellejakso puolestaan toi mukanaan paikoin rajujakin ukkosia, ja koko 22.6. mennessä kuukauden salamamäärä on jo 42 000 (keskiarvo 35 000). Salamarunsain päivä kesäkuussa oli 1.6., jolloin Suomessa havaittiin yli 15 000 salamaa. Myös 12.6. päästiin yli 10 000 salaman (11 200). Vertailukohtana voi todeta, että yli 10 000 salaman vuorokausia esiintyy Suomessa keskimäärin vain muutama vuosittain.

Paikallisesti voimakkaimmat ukkoset ovat tähän mennessä kesää esiintyneet Etelä-Savossa ja Kainuussa. Kangasniemellä salamointi yltyi poikkeuksellisen rajuksi 12.6. ukkosessa. Vuorokautinen salamatiheys ylsi lähes 2 maasalamaan neliökilometrille. Vastaavia tiheyksiä ei havaita Suomessa joka vuosi.

Heinäkuu on tyypillisesti kesäkuukausista otollisin voimakkaille ukkosille, johtuen niille suotuisista säätyypeistä. Tuoreessa muistissa on monilla heinä-elokuun 2010 voimakkaat ukkoset sekä niiden suurta tuhoa aiheuttaneet voimakkaat puuskatuulet. Salamamäärältään jakson 1960 - 2010 keskiarvo on heinäkuun osalta liki 60 000 salamaa. Tulee kuitenkin muistaa, että yleensä huomattava osa koko kesän salamoista saadaan muutaman päivän aikana, jolloin salamoita voidaan paikantaa jopa yli 20 000 vuorokaudessa. Tilastot tasoittuvat huomattavasti tällaisen rajuilman osuessa Suomeen. Myös sattumalla on silloin tällöin suuri vaikutus, sillä joskus esimerkiksi Baltiasta kohti pohjoista etenevät voimakkaat ukkosalueet ohittavat vain nipin napin Suomen, jolloin runsas salamointi jää rajojemme ulkopuolelle.

Ilmatieteen laitos kerää havaintoja salaman iskemistä puista

Ilmatieteen laitos kerää kuluvan kesän aikana havaintoja salaman iskemistä puista tieteellistä tutkimusta varten. Jos puun tarkka sijainti sekä iskun ajankohta on tiedossa, voidaan Ilmatieteen laitoksen salamanpaikannustietoja verrata puun saamien vaurioiden laatuun. Mahdollisimman tarkat havainnot valokuvien kera puusta ja sen ympäristöstä ovat erityisen tärkeitä. Suomi tarjoaa runsasmetsäisenä maana tutkimukselle hyvät edellytykset. Havainnot voit lähettää havaintolomakkeen kautta:

http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmoita-salaman-iskemasta-puusta

Lisätietoja:

Tutkija Antti Mäkelä, puh. (09) 1929 4166, antti.makela@fmi.fi

Lue lisää ukkosista ja salamoista: 

http://ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat