Tiedote 27.7.2023 (Päivitetty: 28.7.2023 10:27)

Runsaita sateita ennustetaan viikonlopuksi maan keskiosaan

Viikonloppuna Suomeen muodostuu matalapaine, joka aiheuttaa voimakkaita ja melko pitkäkestoisia sateita etenkin maan keskiosassa.
Kuva: Eija Vallinheimo

Sääennustetta muokattu perjantaina 28.7. iltapäivällä erityisesti ennustealueen osalta.

Runsaat sateet ovat jo saapuneet Suomeen, mutta väistyvät kunnolla vasta sunnuntaina. Sadealueeseen liittyy perjantaina rankkoja kuurosateita, jotka voivat aiheuttaa paikoin taajamatulvia ja mahdollisesti myös ukkospuuskia, joissa tuulennopeus voi ylittää 15 metriä sekunnissa.

Maan keskiosissa sataa sekä perjantaina että lauantaina paikoin yli 50 millimetriä vuorokaudessa. Sadevaroituksia on annettu näille alueille. Perjantain ja lauantain yhteenlaskettu sademäärä voi yltää paikoin jopa 70 - 100 millimetriin, mutta sademäärissä esiintyy kuurosateiden vuoksi suurta paikallista vaihtelua.

Lauantaina matalapaine aiheuttaa runsaiden sateiden lisäksi mahdollisesti myös voimakkaita tuulia maan itäosassa, etenkin Pohjois-Karjalassa. Tuuli voi puuskissa yltää yli 15 metriin sekunnissa, mikä voi aiheuttaa paikallisia vahinkoja.

"Näin runsailla sateilla on mahdollisesti vaikutuksia maatalouteen, koska pellot vettyvät ja viljaa voi lakoontua. Tiet ja infrastruktuuri voivat kärsiä paikoin valumista ja virtaavan veden aiheuttamasta eroosiosta" sanoo Tulvakeskuksen meteorologi Eerik Saarikalle Ilmatieteen laitokselta.

Kadut voivat tulvia jos viemärit ovat tukossa esimerkiksi roskista. Varsinaisten äkkitulvien riski ei ole kuitenkaan kovin korkea, sillä sade kertyy verrattain pitkän ajan kuluessa.

Kainuussa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella vesistöjen vedenkorkeudet voivat nousta ajankohtaan nähden hyvin korkealle sateiden vaikutuksesta. Vedenpintojen nousun odotetaan kuitenkin jäävän alle keskimääräisen kevättulvan, arvioi Tulvakeskuksen hydrologi Panu Juntunen Sykestä.

Ilmatieteen laitoksen Ilmastopalvelun mukaan maan itäosassa on ollut kuluneen kuukauden aikana ilmastollisen vertailukauden 1991 - 2020 keskiarvoon verrattuna tavanomaista sateisempaa. Pohjois-Karjalassa kuukauden tähänastiset sademäärät ovat olleet monin paikoin harvinaisen suuria.

Lisätietoja

Seuraa voimassa olevia varoituksia https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-akkitulviin

http://www.tulvakeskus.fi

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

KesäSadeTulva