Tiedote 21.11.2022

Perämeren jäätyminen on alkanut

Ilmatieteen laitoksen jääkartoilla näkyvät talven ensimmäiset jäät Perämeren pohjoisosissa.
Kuva: Niko Tollman.

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun mukaan Perämeren pohjoisimmissa lahdelmissa esiintyy jo ohutta jäätä. Talven ensimmäiset jäät Suomen rannikolla ovat muodostuneet Perämeren pohjoisosan sisimpiin lahtiin Tornion ja Kemin edustalle.

"Tiedossa on enimmäkseen heikkoja pakkasia. Jään määrä ja paksuus lisääntyvät hitaasti, eikä meren jäille ole vielä menemistä", korostaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta.

Tavallisesti ensimmäiset jäät havaitaan Perämerellä marraskuun toisella tai kolmannella viikolla. Lokakuu ja marraskuun alku olivat lämpimiä, ja Perämeren, Selkämeren ja Suomenlahden ulapat ovat nyt noin asteen verran keskimääräistä lämpimämpiä.

Jäätietoa erityisesti talvimerenkulun tarpeisiin

Ilmatieteen laitoksen jääpalvelun päätehtävä on ajantasaisen tiedon tarjoaminen talvimerenkulun tarpeisiin. Jääkartassa esitetään ajankohtainen jäätilanne, jäänmurtajien sijainnit ja Itämeren alueen avustusrajoitukset.

Tänä vuonna meriveden pintalämpötilan keskiarvotilannetta kuvaavien ovaalien arvot on jääkartassa muutettu, ja ne vastaavat nyt viimeisten 15 vuoden keskiarvoa. Keskiarvo on ilmoitettu silloin, jos alueella on ollut avovettä vähintään kahdeksana vuotena. Jos taas jäätä on ollut kahdeksana vuotena tai useammin, lukee ovaalissa ’ICE’.

Ilmatieteen laitos julkaisee koko Itämeren kattavan jääkartan syksyisin kahdesti viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Jäiden määrän lisäännyttyä kartta julkaistaan päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Jääkartta tehdään tänäkin vuonna vuoroviikoin Ruotsin meteorologisen laitoksen (SMHI) kanssa.

Jääkartta Perämeren pohjukasta. Ensimmäiset jäät Tornion ja Kemin edustalla merkitty violetilla karttaan.
Jäätilanne Perämerellä 21.11.2022. Meriveden pintalämpötilan keskiarvotilannetta kuvaavien ovaalien arvot vastaavat viimeisten 15 vuoden keskiarvoa.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, Ilmatieteen laitos, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi

Jääkartta Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla

JäätalviItämeriPerämeriJääkartta