Tiedote 1.11.2022 (Päivitetty: 10.11.2022 14:14)

Lokakuu oli koko maassa lämmin

Lokakuu oli noin kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi lähes koko maassa. Kuukauteen osui myös vuodenaikaan nähden voimakas ukkosrintama.
Kuva: Eija Vallinheimo

Korjaus 10.11.2022: Kuukauden korkein lämpötila oli 15,8 astetta, ei 16,0 kuten aikaisemmin virheellisesti ilmoitettiin. Oikea lukema ja mittausasemat päivitetty tekstiin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lokakuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli Lapin luoteisosan noin 0…+1 asteesta lounaissaariston noin 10 asteeseen. Lokakuun keskilämpötila oli valtaosin noin kaksi astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvon yläpuolella. Etenkin maan lounaisosassa, mutta paikoin myös muualla maassa lokakuu oli harvinaisen lauha eli näin korkea keskilämpötila toistuu keskimäärin kerran 10 vuodessa tai harvemmin.

Kuukauden ylin lämpötila 15,8 astetta mitattiin Helsingin Kumpulassa ja Malmin lentokentällä lokakuun 7. päivänä. Kuukauden alin lämpötila -14,4 astetta mitattiin kuun 27. päivänä Kittilän lentoasemalla.

Sademäärät lähellä tavanomaista

Lokakuun sademäärä oli laajalti tavanomainen tai hieman tavanomaista suurempi, etelärannikolla ja paikoin idässä satoi tavanomaista vähemmän. Lokakuun suurin sademäärä oli alustavien tietojen mukaan Hämeenlinnan Pirttikosken 98,5 millimetriä. Vähiten satoi Lappeenrannan Lepolan havaintoasemalla, 29,7 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 26,5 millimetriä, mitattiin Uudenkaupungin Itätullin havaintoasemalla.

Lokakuun 16. ja 17. päivän välisenä yönä lounaasta liikkui vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas ukkoskuurojärjestelmä. Siihen liittyen etelärannikolla mitattiin erittäin voimakkaita puuskia, joista voimakkain oli Hanko Russarössä mitattu 39,2 m/s. Rajuilmaan liittyen maassamme mitattiin 129 maasalamaniskua.

Kuun loppuessa lunta oli hieman tavanomaista pienemmällä alueella. Lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapissa lunta oli noin 5–14 senttimetriä.

Auringonpaistetunteja kertyi havaintoasemille melko tavanomainen määrä, mutta aivan pohjoisessa Utsjoella auringonpaistetunteja oli tavanomaista vähemmän.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Syyssään tilastoja

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääLokakuuIlmastotilastoSyksy