Tiedote 2.8.2021

Heinäkuu oli hyvin lämmin

Heinäkuu oli suuressa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Hellepäiviä oli selvästi yli heinäkuun keskiarvon. Suuressa osassa maata oli tavanomaista vähäsateisempaa.
Kuva: Elena Saltikoff

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan heinäkuu oli suurimmassa osassa maata harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja kaakkoisosan 21 asteesta Pohjois-Lapin noin 14 asteeseen. Keskilämpötila oli yleisesti 3–4 astetta, Lapissa 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu oli maan etelä- ja itäosassa vuonna 2010, muualla maassa vuonna 2018.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 24 päivänä, mikä on kahdeksan päivää yli heinäkuun keskiarvon. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Porvoon Harabackassa, yhteensä 23 kappaletta. Kuukauden ylin lämpötila, 34,0 astetta, mitattiin Heinolan Asemantauksessa kuun 15. päivänä. Viimeksi korkeampia lämpötiloja on mitattu vuoden 2010 heinäkuussa, jolloin Liperi Joensuun lentoasemalla mitattiin Suomen mittaushistorian korkein lämpötila, 37,2 astetta.

Päättyneen heinäkuun alin lämpötila, -1,2 astetta, mitattiin Enontekiöllä Kilpisjärven Saanalla kuukauden 20. päivänä.

Heinäkuu oli vähäsateinen ja aurinkoinen

Heinäkuun sademäärä oli suuressa osassa maata tavanomaista pienempi. Paikoin oli harvinaisen vähäsateista eli yhtä kuivaa on keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Ajallisesti sateet painottuivat suuressa osassa maata kuukauden viimeisiin päiviin, jolloin pitkään vallinnut lämmin ja enimmäkseen poutainen korkeapainevoittoinen säätila muuttui matalapaineiden myötä epävakaiseksi.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien arvioiden mukaan Inarin Raja-Joosepissa, 101,1 millimetriä, ja vähiten Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 14,2 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä (aamuyhdeksästä seuraavan aamun kello yhdeksään) oli 29. päivänä Tohmajärven Kemiessä mitattu 39,9 millimetriä.

Heinäkuu oli myös koko maassa selvästi tavanomaista aurinkoisempi, etelässä jopa harvinaisen aurinkoinen. Eniten auringonpaistetta kertyi Paraisten Utössä, 394 tuntia, mikä on noin 70 tuntia enemmän kuin keskimäärin heinäkuussa. Viimeksi yhtä aurinkoinen heinäkuu on ollut maan etelä- ja keskiosassa vuonna 2006.

Maasalamoita havaittiin heinäkuussa reilut 38 000 kappaletta, mikä on noin kaksi kolmasosaa heinäkuussa keskimäärin havaitusta salamamäärästä.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Ilmastotilastoja Ilmatieteen laitoksen sivuilla

Kesän 2021 hellehuiput

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

HeinäkuuSääIlmastoKesä