Tiedote 11.4.2022

Ikaalisten säätutka siirretään Kankaanpäähän

Alueen tutkatuotannossa on katkos huhti-kesäkuussa, mikä voi näkyä matalien ja heikkojen sateiden havainnoinnissa. Pidempiin sääennusteisiin muutos vaikuttaa vain vähän.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen Ikaalisten vesitornissa sijaitseva säätutka siirretään kevään ja alkukesän aikana noin 30 kilometriä länteen, Kankaanpäähän. Tutkalaitteiston purkutyöt Ikaalisten vesitornissa alkavat pääsiäisen jälkeen. Siirron seurauksena alueen säätutkatuotannossa on noin kahden kuukauden mittainen katkos.

”Kankaanpään tutkatornin rakennustöitä tehdään parhaillaan, ja uusi säätutkatorni valmistuu kesäkuun alkupuolella. Kankaanpään alueen säätutkatuotanto pyritään saamaan käyntiin hyvissä ajoin ennen juhannusta”, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Mikko Kurri.

Säätutkan siirron taustalla ovat Ikaalisten vesitornissa alkavat saneeraustyöt.

Pieniä vaikutuksia sateiden havainnointiin ja sääennusteisiin

Tutkakuvissa katkos näkyy selvimmin länsirannikolla, jossa tutkaverkon peittoalue ei katkon aikana ulotu yhtä kauas merelle kuin normaalitilanteessa. Ikaalisten tutkan tuottaman datan hetkellinen puuttuminen voi vaikuttaa etenkin matalien ja heikkojen sateiden havainnointiin. Kesäaikaan vaikutus on kuitenkin melko huomaamaton. Lähimmät tutkat Vimpelissä ja Petäjävedellä havaitsevat hyvin yli 2,5 kilometrin korkeudella sijaitsevat sadealueet ja sääilmiöt, ja kohtuudella yli kilometrin korkeudella sijaitsevat sadealueet ja sääilmiöt.

Katkos tulee näkymään myös tutkayhdistelmiä hyödyntävissä palveluissa, kuten Ilmatieteen laitoksen avoimessa datassa ja verkkosivujen tutkatuotteissa.

Tutkalta saatu mittaustieto on tärkeää etenkin lähihetkiennustamisessa eli tulevien tuntien sääennusteissa. Ikaalisten tutkan puuttuminen verkostosta voi joissakin tilanteissa heikentää lähihetkiennusteen laatua Länsi-Suomessa. Puutetta voidaan kuitenkin paikata muulla havaintoaineistolla ja muilta tutkilta saatavilla tiedoilla. Pidempiin ennusteisiin yhden tutkan puuttuminen ei juuri vaikuta.

”Meteorologi laatii sääennusteen usean eri säämallin, tutkan ja satelliitin tietojen sekä säähavaintojen pohjalta. Sääennusteiden laatuun vaikuttavat näiden pohjatietojen lisäksi mallitiedon jälkikäsittelymenetelmät sekä meteorologin oma ammattitaito ja kokemus”, selittää meteorologi Anssi Vähämäki Ilmatieteen laitokselta.

Suomessa on 11 säätutkaa

Suomen säätutkaverkkoon kuuluu Kankaanpään tutkan valmistuttua 11 tutka-asemaa. Muut säätutkat sijaitsevat Kaipiaisissa, Kesälahdella, Korppoossa, Kuopiossa, Luostotunturilla, Nurmeksessa, Petäjävedellä, Utajärvellä, Vihdissä ja Vimpelissä. Nykyinen tutkaverkko kattaa miltei koko Suomen Pohjois-Lapin ja Tunturi-Lapin seutukuntien pohjoisosia lukuun ottamatta.

Säätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita. Säätutkan avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan esimerkiksi paikalliset sateet ja erottamaan sateen eri olomuodot toisistaan.

Lisätietoja:

Tutkija Mikko Kurri, Ilmatieteen laitos, puh. 050 433 8163, mikko.kurri@fmi.fi

Lisätietoa säätutkista ja Suomen tutkaverkosta

Sadealueet Suomessa

SäätutkaIkaalinenKankaanpääTutkakuva