Tiedote 18.5.2021

Ukkoskauden alkaessa on hyvä muistaa ilmiön vaarallisuus

Eilen Suomen kamaralle iski vajaat tuhat salamaa, ja tänään etenkin Pohjois-Karjalaan ennustetaan rajuja ukkospuuskia. Salama on yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä.
Kuva: Antonin Halas

Eilinen ukkonen toi rankan sateen lisäksi Suomen maankamaralle vajaat tuhat salamaa. Ukkosia esiintyi melko kapealla ja pitkulaisella kaistaleella pääkaupunkiseudulta Pohjanmaalle.

Ilmatieteen laitos ennustaa, että tänään tiistaina Hamina-Kajaani-linjan itäpuolelle virtaa kosteaa ja ukkosherkkää ilmamassaa. Alueella voi kehittyä tiistai-iltapäivän ja -illan aikana voimakkaita ukkospilviä, jotka saattavat aiheuttaa monin paikoin vahinkoja. Erityisesti Pohjois-Karjalassa voi esiintyä rajuja ukkospuuskia. Ukkosia on odotettavissa myös keskiviikkona etenkin maan itäosassa ja Kainuussa.

Suomessa suurin osa ukkosista esiintyy toukokuusta syyskuuhun ulottuvalla ajanjaksolla: näiden kuukausien aikana ukkostaa jossakin päin maata noin satana päivänä. Heinäkuussa salamoi eniten, seuraavana tulevat kesä- ja elokuu.

”Toukokuussakin voi joskus ukkostaa jopa rajusti, etenkin jos hellejakso on osunut jo alkukesään”, tutkija Terhi Laurila sanoo.

Ukkosen voimakkuus 17.5.2021 kuvattuna maasalamatiheydellä (salamoita sadalle neliökilometrille vuorokaudessa). Kuva: Ilmatieteen laitos

Muista salaman vaarallisuus

Salama on yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä. Salama tappaa Suomessa keskimäärin yhden ihmisen joka toinen vuosi.

”Vaikka useimmiten salamoiden näkee leiskuvan ja jyrinän kuuluvan hieman kauempana, seuraava salama voi huonolla tuurilla iskeä juuri omalle kohdalle”, ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä toteaa.

Salamalta suojautumisessa sääntö numero yksi on muistaa, ettei salaman esiintymistä voi estää eikä iskukohdetta voi tietää etukäteen.

”Juuri ennen maakontaktia salama valitsee itselleen helpoimman reitin maahan, ja jos kyseisellä hetkellä ja paikassa ihminen on se helpoin reitti, salama iskee ihmiseen”, Laurila jatkaa.

Etenkin ulkona ollessa ukkosella tulisi välttää paikkoja, joissa ihminen on ympäristöstä erottuvin kohde. Hyvää suojaa tuovat rakennukset sekä umpimetallikoriset ajoneuvot. Sisälläkin kannattaa pysyä loitolla esineistä, joilla on yhteys talon ulkopuolelle. Sähkölaitteet tulisi ottaa irti sähköverkosta.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset Lisätietoa ukkosista ja salamoista Suojautuminen salamalta

Tutkija Terhi Laurila, Ilmatieteen laitos, terhi.laurila@fmi.fi, puh. 050 464 8812 Ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä, Ilmatieteen laitos, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988

SääUkkonenSalamaVaarallinen sää