Tiedote 24.5.2011

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkan leviämistä Suomeen seurataan

Lauantaina 21.5. Islannissa alkanut Grimsvötn-tulivuoren purkaus jatkuu edelleen. Tulivuoren ilmaan syöksemää tuhkaa leviää alustavien ennusteiden mukaan myös Suomeen keskiviikon aikana.
Kuva: Mika Kalakoski

Lauantaina 21.5. Islannissa alkanut Grimsvötn-tulivuoren purkaus jatkuu edelleen. Tulivuoren ilmaan syöksemää tuhkaa leviää alustavien ennusteiden mukaan myös Suomeen keskiviikon aikana. Mikäli tuhkapilvi vaikuttaa lentoliikenteeseen, ilmailuviranomaiset tiedottavat mahdollisista lentorajoituksista.Tulivuoresta peräisin oleva tuhkapilveä on jo levinnyt Skotlantiin ja Pohjanmerelle. Ilmatieteen laitoksen leviämisennusteiden mukaan tiistai-illan ja huomisen aikana tuhkapilvi leviää monin paikoin myös Skandinaviaan ja itäiseen Eurooppaan. Tuhkapilven ennustetaan ulottuvan Suomen etelärannikolle keskiviikon aikana. Loppuviikolla, mikäli purkaus jatkuu, voi tuhkapilviä levitä myös Länsi-Eurooppaan. Ilmatieteen laitoksen tekemät satelliittihavainnot tukevat hyvin ennustemalleja.

Ilmatieteen laitos seuraa tilannetta tehostetusti ja välittää tietoa tilanteen kehittymisestä viranomaisille ja kansalaisille. Erityisesti tietoa pilven liikkeestä välitetään lentoliikenteelle ja lentoturvallisuudesta vastaaville viranomaisille. Tuhkapilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitoksen SILAM-leviämismallilla voidaan arvioida tuhkapilven liikkumista, mutta kartat eivät kerro lentorajoituksista, sillä malli huomioi myös erittäin vähäiset pitoisuudet.

Asiantuntijalaitosten ja turvallisuusviranomaisten välille on rakennettu yksi yhteinen tietokanava, LUOVA, joka tuottaa ja välittää luonnononnettomuuksista ajantasaista ja ennakoivaa tietoa mahdollisimman nopeasti ja ymmärrettävästi.

Tuhkasta pyritään saamaan havaintoja eri menetelmin

Ilmatieteen laitos seuraa tehostetusti ilmanlaatutilannetta Suomessa. Ilmatieteen laitoksen ilmanlaatuasemilla ei ole mitattu poikkeavia rikki- tai hiukkaspitoisuuksia. Islannin tulivuorenpurkauksen mahdolliset vaikutukset ilmanlaatuun voidaan havaita nopeasti Ilmatieteen laitoksen valtakunnallisessa mittausverkossa, joka ulottuu Helsingin Kumpulasta Kittilän Pallakselle.Lisäksi havaintoja saadaan mm. kuntien ilmanlaadun seurannasta, jota voi seurata ilmanlaatuportaalin kautta. Pienhiukkasten maanpintapitoisuuksia ja koostumusta seurataan erityisen tarkasti Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston mittausasemilla Helsingin Kumpulassa ja Etelä-Hämeessä Hyytiälässä.

Ilmatieteen laitos valmistautuu mittaamaan taivaalle aina muutaman kymmenen kilometrin korkeuteen saakka yltävällä mittausmenetelmällä tuhkapilven esiintymistä Helsingin Kumpulassa. Myös Sodankylässä voidaan tehdä vastaavia mittauksia. Lidar-mittalaitteella (laser) saadaan reaaliaikaisesti ja luotettavasti selville tulivuorenpurkauksesta peräisin olevan tuhkapilven korkeus, paksuus ja sen sisältämä tuhkahiukkasten määrä. Käytettävä laser voi näkyä vihreänä valona.

Mittaustulosten avulla saadaan varmistettua mallilaskelmien oikeellisuus.

Purkauksella tuskin vaikutusta ilmastoon

Tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyneen tuhkapilven on arvioitu yltäneen jopa 17 kilometrin korkeuteen. Grimsvötn-tulivuoren tuhkapilvi sisältää hiukkasten lisäksi rikki- ja hiilidioksidia. Islannin tulivuorilla, jotka syöksevät rikkidioksidia stratosfääriin, voi olla pieni ilmastoa viilentävä vaikutus pohjoiseen pallonpuoliskoon. Tämänhetkisten tietojen mukaan Grimsvötnin purkauksen rikkidioksidipäästö on kuitenkin niin pieni, että tästä tuskin tulee havaittavaa vaikutusta.

Lisätietoja:

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Ilmanlaatu Suomessa:Professori Risto Hillamo, puh. (09) 1929 5500, risto.hillamo@fmi.fihttp://www.ilmanlaatu.fi

Lidar-mittaukset:Ryhmäpäällikkö Mika Komppula, puh. 050 520 7500, mika.komppula@fmi.fiIlmastovaikutukset:Ilmatieteen laitos, professori Ari Laaksonen, puh. (09) 1929 5530, ari.laaksonen@fmi.fi

Lue lisää:http://ilmatieteenlaitos.fi/tulivuoren-purkauksetFinavian tiedotteet lentorajoituksista: http://www.finavia.fi/Liikenteen turvallisuusvirasto TraFin tiedotteet: http://www.trafi.fi/

Islannin ilmatieteen laitos: http://en.vedur.is/about-imo/news/2011/Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: http://www.thl.fi/